Večernji list: 22. 11. 2000.

ZBOG ZLOPORABE POLOŽAJA PREDSJEDNIKA UPRAVE HRT-a

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv Ivice Mudrinića

* Bivšeg člana Uprave HRT-a Vladimira Ravlića, bivšeg voditelja financija HRT-a Ivu Buu te bivšeg vlasnika poduzeća "Grupa Capri" Antu Kljaića policija sumnjiči da su oštetili HRT za 2,789.237 kuna

ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave Hrvatske radiotelevizije Ivica Mudrinić (policija dala inicijale) kazneno je prijavljen jer je, zlorabeći ovlasti, odobrio djelatniku MORH-a Perici Maduniću stambeni kredit od 70.000 maraka. Osim njega, kazneno su prijavljeni bivši član Uprave HRT-a Vladimir Ravlić, bivši voditelj Odjela računovodstva i financija HRT-a Ivo Bua te bivši direktor i vlasnik poduzeća "Grupa Capri" Ante Kljaić (policija dala inicijale), koji se sumnjiče da su oštetili HRT za 2.789.237 kuna.

Mudrinić je, prema policijskom izvješću, samoinicijativno, bez znanja članova Uprave HRT-a, odobrio kredit za adaptaciju stana Maduniću, koji je osim službe u MORH-u, od 1996. do 1998. radio u Uredu direktora HRT-a kao vozač. Nakon što mu je odobrio kredit od 70.000 maraka, Madunić je u studenome 1997. sklopio ugovor o kreditu sa Zagrebačkom bankom na taj iznos, uz godišnju kamatnu stopu od pet posto, a na rok otplate od deset godina. Pritom se, dakako, pozvao na ugovor o odobravanju kredita zaposlenicima HRT-a i Zagrebačke banke od srpnja 1997. Prema tom ugovoru, razliku u kamatnoj stopi od pet posto za navedeni kredit u odnosu prema kamatnoj stopi koja je za ostale građane iznosila 8,99 posto, snosi HRT. Odobravanjem takvog kredita Maduniću Mudrinić je oštetio HRT za iznos u razlici kamatne stope od 28.006 kuna, odnosno za 62.106 kuna do kraja otplate kredita.

Bivši član Uprave HRT-a Ravlić tereti se da je u dogovoru s Kljaićem, te Buom u lipnju 1997. zaključio u ime HRT-a kao kupca ugovor s "Grupom Capri" o plaćanju zakupnine za iznajmljivanje transpondera na satelitu "Eutelsat" u iznosu od milijun maraka. Ravlić je taj ugovor sklopio iako je znao da neće biti realiziran jer je "Grupa Capri" taj posao trebala obaviti preko nekog stranog isporučitelja s kojim u trenutka sklapanja ugovora s HRT-om nije imala nikakav poslovni odnos. Bua je tako u dogovoru s Ravlićem i Kljaićem u devet navrata od lipnja 1997. do srpnja 1998. doznačio na žiroračun "Grupe Capri" 2.789.237 kuna. Za taj iznos oštećen je HRT, a kao Ravlićev supočinitelj osumnjičen je Bua, dok se Kljaić tereti za pomaganje.

Iz PU zagrebačke priopćeno je da su službenici Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta "obradili" osumnjičene na temelju izvješća Državnog ureda za reviziju o poslovanju HRT-a u razdoblju od 1998. do 1999.

D. Palac