Glas Amerike: 22. 11. 2000.

Del Ponte: Milošević ne smije izbjeći pravdi!

Prilog Brecka Arderyja

Glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine Carla Del Ponte izjavila je da se bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću ne smije dozvoliti da izbjegne pravdi.

Gospođa Del Ponte rekla je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je za novu vladu Jugoslavije od ključne važnosti da surađuje u izručenju Slobodana Miloševića u Den Haag.

"Miloševiću se mora suditi pred haaškim Tribunalom. Za to nema druge alternative. Nakon svih napora koje je međunarodna zajednica uložila u Balkan, u obnovu mira u regiji, nakon višetjednog NATO-ovog bombardiranja kojim je spriječeno masovno kršenje ljudskih prava stanovnika Kosova, te u svjetlu još uvijek izuzetno jakog utjecaja i moći tvrdolinijaša u Beogradu, bilo bi nezamislivo dozvoliti Miloševiću da ne plati za svoje postupke," rekla je gospođa Del Ponte.

Prema riječima gospođe Del Ponte, ukoliko međunarodna zajednica ne bude zatražila da Jugoslavija izruči Slobodana Miloševića, to bi moglo ohrabriti i druge zemlje da ograniče svoju suradnju s Tribunalom. Glavna je tužiteljica dodala da će o ovom pitanju osobno razgovarati s novim jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom na sastanku u skoroj budućnosti. Milošević se i dalje nalazi u Jugoslaviji, a odnedavno se čuju nagađanja da će ponovno biti izabran za predsjednika Socijalisticke partije.