Vjesnik: 24. 11. 2000.

Potraga za Miloševićevim milijardama u Moskvi

MOSKVA, 23. studenoga (Od Vjesnikova dopisnika) - »Ako su bivši predsjednik Jugoslavije Slobadan Milošević i članovi njegove obitelji prebacivali milijarde dolara u inozemstvo, potpuno je realno da je dio tog novca završio na njihovim tajnim računima i u moskovskim bankama«, izjavio je u četvrtak ruskim novinarima potpredsjednik moskovske MDM banke Vladimir Raševski.

Ruski novinari obnovili su potragu za »Miloševićevim milijardama« nakon što je, pozivajući se na svoje »tajne izvore«, beogradski tjednik Reporter objavio shemu prebacivanja Miloševićevog novca u inozemstvo. Prebacivanje novca je navodno počelo prije nekoliko godina kad je jugoslavenski veleposlanik u Moskvi bio Danilo Ž. Marković poznat po svojim bliskim vezama sa suprugom Slobodana Miloševića, Mirom Marković. Novac je iz Beograda u Moskvu stizao jugoslavenskom diplomatskom poštom koju je u takvim slučajevima na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo 2 obavezno dočekivao Danilo Ž. Marković. Nakon toga, dolari su stavljani na račune pojedinih moskovskih banaka, a najveći dio tog novca (navodno od 3 do 4 milijarde dolara) zatim je prebacivan u Južnu Afriku, Libanon i Cipar.

Novac Miloševićeve obitelji najčešće je polagan na račune u moskovskoj Veksim banci odakle je dalje preko Tadžikistana prebacivan u Južnu Afriku i Libanon. U Moskvi Veksim banka nije osobito poznata i nalazi se na začelju prvi sto najvećih ruskih banaka. Da se dio novca obitelji bivšeg jugoslavenskog predsjednika nalazi u ruskim bankama, moskovski novinari zaključuju i po tome što, skrivajući se od javnosti, u jednoj od podmoskovskih vila već više od mjesec dana živi Miloševićev sin Marko (nakon poznatog neuspjelog ulaska u Kinu). (B. Lacmanović)