Novi list: 24. 11. 2000.

HDZ kontra Hrvatske

Piše: Jelena Lovrić

HDZ se definitivno odlučio za varijantu: što gore - to bolje. Stranka koja se toliko kiti nacionalnim osjećajem ponovo se stavlja ispred interesa cijele nacije i države. U trenutku kada Hrvatskoj na noge dolazi cijela Evropa, društvo mrtvog Tuđmana pokušava pokvariti ne samo feštu, nego i svaku dobru priliku povezanu sa Zagrebačkim summitom. Na putu u Evropu HDZ je Hrvatskoj spreman podmetnuti nogu.

Skupina oko Sanadera pokazuje se poput mefistofelovske udruge. Čak se i Anto Đapić ponaša politički pametnije i odgovornije. Od jačih stranaka prosvjede desne provenijencije povodom Summita izrijekom je podržao samo HDZ, čak objavljujući oglase u nekim medijima, definitivno se stavljajući na čelo ekstremizma. Njihovom desnom bijesu danas se čude čak i dojučerašnji im HSP-partneri.

Novom pobjedom radikala unutar HDZ-a tumači se i sazivanje Županijskog doma Sabora u vrijeme održavanja Summita. Katica Ivanišević na skandalozan način pokušava manipulirati jednim od parlamentarnih domova. Blitz-sjednicu kane pretvoriti u kontra-summit. U Županijskom domu HDZ ima većinu, ali nije sigurno ni da će svi zastupnici te stranke sudjelovati u tom apsurdnom igrokazu. Neki ne pristaju biti krpe, nešto su dostojanstva i zdrave pameti ipak sačuvali. Scenaristi iz čvrstog jezgra Tuđmanove stranke planirali su, čini se, da iz parlamenta pruže podršku uličnoj halabuci. Je li im na pameti samo međusobno dovikivanje ili će sabornici pokušati formalizirati zahtjev ulice - u ovom je trenutku teško reći.

U svakom slučaju, takva kombinacija institucionalnog i vaninstitucionalnog nije uobičajena. To je Miloševićev recept. U svijetu uz velike događaje, kakav Zagrebački summit neosporno jest, idu kontra-mitinzi. Ali uvlačenje parlamenta u takve scenarije rijetka je iznimka. Mate Granić upozorava da je sazivanje parlamenta istodobno s EU-summitom nonsens. Još je veći nonsens da se parlament dovodi u kontru događajima koji su od nacionalnog inieresa. U demokratskim državama opozicija se u takvim prilikama ponaša krajnje lojalno. Opća korist nadilazi stranačka nadigravanja.

Svojim ponašanjem u vezi sa Zagrebačkim summitom HDZ potvrđuje da nije sposoban biti opozicija, može biti samo opstrukcija. Veliki problem nedovršenih demokracija, kakva je i Hrvatska, predstavlja nepostojanje demokratske opozicije. HDZ je to samo utoliko što je zainteresiran za svoj povratak na vlast, demokracija tu stranku nikada nije zanimala. Sada se vidi da je ne zanima ni nacionalni probitak U ime stranačke koristi spremna je rušiti Hrvatsku!