Vjesnik: 29. 11. 2000.

Otkriven još jedan Stasijev agent među visokim zapadnonjemačkim političarima

Zahvaljujući podacima CIA-e, djelatnicima javnog tužilaštva pošlo je za rukom dešifrirati da se iza pseudonima »Löwe« (Lav) krije visoki dužnosnik bavarske Kršćansko socijalne unije i današnji prisni suradnik Kohlovog ministra financija Leo Wagner

BERLIN, 28. studenoga (Od Vjesnikova dopisnika) - Njemačko javno tužilaštvo je otkrilo još jednog visokog zapadnonjemačkog političara koji je špijunirao za zloglasnu tajnu policiju Njemačke Demokratske Republike Stasi. Dugogodišnja desna ruka bavarskog premijera Franza Josefa Straußa i vođa demokršćanske poslaničke grupe u Bundestagu Leo Wagner više je od jednog desetljeća istočnonjemačkom Ministarstvu za državnu sigurnost dostavljao povjerljive informacije iz najviših političkih sfera »klasnog neprijatelja« Savezne Republike Njemačke. Kako objavljuje tjednik Spiegel, zahvaljujući podacima dobivenim od američke obavještajne službe CIA-e djelatnicima javnog tužilaštva je pošlo za rukom dešifrirati tko se skriva iza pseudonima »Löwe« (Lav).

Visoki dužnosnik bavarske Kršćansko socijalne unije i današnji prisni suradnik Kohlovog ministra financija Thea Weigela, Leo Wagner, je osim špijunskih aktivnosti sudjelovao i u mnogo kontroverznijim projektima Stasija na području visoke politike SR Njemačke. Naime, kako se saznaje iz izvještaja, Wagner je bio jedan od dva glasa koji su 1972. godine prevagnuli prilikom neuspjelog pokušaja demokršćanske oporbe Unije CDU/CSU da svrgne tadašnjeg socijademokratskog kancelara Willyja Brandta. Otkako je prilikom uhićenja najpoznatijeg istočnonjemačkog špijuna Markusa Wolfa postalo poznato da je oba glasa DDR kupio od poslanika u Bundestagu, državni organi su intenzivno tragali za nositeljima tih glasova. Iz dešifriranih Stasijevih dokumenata proizlazi napokon da je Wagner, zajedno s CDU poslanikom Juliusom Steinerom, svoj glas prodao DDR-u za 50 000 maraka.

Kontroverznost čitave priče je još više dobila na težini nakon saznanja da se Wagner početkom sedamdesetih nalazio u financijskim poteškoćama prouzročenim čestim posjetama kölnskoj crvenoj četvrti. Zbog skandala oko dugova kölnskom podzemlju Wagner se 1975 morao povući iz savezne politike ali je dalje sudjelovao u redu vrhovništva CSU o čijim je aktivnostima i planovima redovito izvještavao svoje poslodavce u Istočnom Berlinu. Iako je DDR, kojemu je socijaldemokratska vlada u SR Njemačkoj svakako više odgovarala od jedne demokršćanske, 1972. godine kupnjom glasova od korumpiranog Wagnera spasila Brandta, izbijanje skandala oko najpoznatijeg poslijeratnog špijuna, Brandtove desne ruke i istovremeno Stasijevog suradnika Güntera Guillaumea je socijademokratskog kancelara natjerala na ostavku.

Kao reakciju na Spiegelov izvještaj Wagner je u ponedjeljak zamrznuo sve svoje političke funkcije, ne kao čin priznanja krivnje nego »da ne škodi CSU-u«. Tako je osim velikog CDU financijskog skandala oko tajnih bankovnih računa, zbog čega je CSU često javno kritizirao CDU, demokršćanska Unija CDU/CSU dobila i drugi skandal koji bi bavarsku stranku mogao skupo stajati. CSU se, naime, u budućnosti neće moći previše pozivati na svoju nedužnost i visine prozivati svoje korumpirane kolege iz CDU-a. Nenad Kreizer