Večernji list: 29. 11. 2000.

ZORAN ĐINĐIĆ I IZASLANSTVO DOS-a GOSTI SLOVENSKOG PREDSJEDNIKA KUČANA

Rupel upozorava na Koštuničine izjave

Najviši predstavnici slovenske države i gospodarstva jučer su u Ljubljani ugostili predsjednika Demokratske stranke Srbije Zorana Đinđića i izaslanstvo Demokratske opozicije Srbije (DOS) koji su u jednodnevni neslužbeni posjet doputovali na poziv predsjednika Milana Kučana.

Nakon razgovora s Kučanom, Đinđić se sastao s predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom, budućim šefom slovenske diplomacije Dimitrijem Rupelom, te drugim visokim dužnosnicima. Prije odlaska iz Slovenije predviđen je i susret s ministrom vanjskih poslova Alojzom Peterleom.

Slovenske je vlasti pad Slobodana Miloševića zatekao u prijelaznom razdoblju nastalom parlamentarnim izborima i u vrijeme odlaska Bajukove vlade te dolaska Drnovšekove. Poduprti zahtjevima slovenskih gospodarstvenika, Bajuk i Peterle zauzimaju se za što skoriju uspostavu diplomatskih odnosa s Beogradom. Rupel je pak nešto suzdržaniji i upozorava da "valja biti oprezan jer predsjednik SRJ Vojislav Koštunica daje neke kontradiktorne izjave o Sloveniji, odnosno njezinu osamostaljivanju".

LJUBLJANA Vlado Zagorac