Jutarnji list: 30. 11. 2000

EU Pripremljen nacrt Ustava EU

Postaje li Europska unija 'superdržava'

Iz Bruxellesa: Augustin Palokaj

Tjedan dana prije povijesnog summita EU u Nici euroskeptici su dobili još jedno oružje u rukama za zastrašivanje onih koji ne žele da se Europska unija pretvori u "superdržavu", po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

Stručnjaci koje je zadužila Europska komisija već su sastavili nacrt prijedloga kojim se ureduje "kostur" djelovanja EU u budućnosti. Kako god nazivali taj nacrt, riječ je o prijedlogu Ustava EU.

Naravno, najviše je reakcija bilo u Velikoj Britaniji, gdje su i protivnici daljnjih europskih integracija najglasniji. To je dokaz da Europska unija ide prema "superdržavi” - već ima svoju valutu, svoje granice, ima svoj Vrhovni sud, stvara zajedničku vojsku i policiju. Vrhunac toga puta prema pretvaranju Unije u državi jest Ustav koji se sada predlaže, a ustave imaju samo države, ističu gotovo jednoglasno svi britanski konzervativci, čije stavove u vezi s tim pitanjem dijele i euroskeptici u drugim državama poput Danske i Švedske.

Povjerenik Europske komisije za vanjsku politiku, Christopher Patten, izjavio je da je sasvim prirodno da EU imaju svoj jedinstven dokument kojim se uređuju ovlasti i dužnosti organa Unije. Tim dokumentom želi se povećati djelotvornost EU u korist njegovih građana, kažu dužnosnici u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu. Taj bi ustav koji je spominjao i šef njemačke diplomacije Joschka Fischer ali i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, zamijenio na neki način dosadašnje ugovore iz Mastrichta i Amsterdama. Prema riječima dužnosnika Europske komisije, to nipošto ne znači da se EU pretvara u državu. Na optužbe bojažljivih Britanaca dužnosnici Komisije odgovaraju da Ustav ima "čak i BBC, pa i Konzervativna stranka, a nisu države".