Jutarnji list: 30. 11. 2000

Bijeli vuk osumnjičen za postavljanje 13 eksplozivnih naprava u razdoblju od 1996. do 1999.

Rožić na kućne pragove žrtava postavljao mine iznenađenja

ZAGREB - Protiv Ivice Rožića, drugookrivljenog u slučaju Gospićke skupine koja se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima, PU ličko-senjska podnijela je kaznenu prijavu zbog podmetanja eksplozivnih naprava na širem gospićkom području od 1996. do 1999. godine, pri čemu je poginulo te lakše ili teže ozlijeđeno 18 osoba, od čega čak 16 Srba.

Smrtno je stradalo šest osoba, a od izvora bliskih istrazi doznajemo kako je riječ o Miloradu Miščeviću Željku Lemaiću, Ljubici Nikšić, Jovi Čankoviću, Dušanu Cvijanoviću te Đuri Mašinkosi. Osim njih, teže je ozlijeđeno još sedam, a lakše pet ljudi.

Stradalo 18 Ijudi

Kako je i policija izvijestila, svi su oni nastradali naletjevši na tzv. mine iznenađenja koje je, prema kaznenoj prijavi, postavljao Rožić kojemu to kao bivšem pripadniku jedinice posebne namjene, odnosno njezina diverzantskog voda, nije bila nepoznanica. Mine su postavljane na uobičajena mjesta, primjerice ispred kućnih pragova kraj panjeva te u sjeno i slična mjesta.

Iako je od ubojstva Milana Levara prošlo više od tri mjeseca, poznato je da je sužen krug osumnjičenih za taj brutalan čin, ispitano je tristotinjak ljudi, ali još se, barem u javnosti, ne zna tko je odgovoran. Međutim, upućeni u cijeli gospićki slučaj tvrde kako nije isključena mogućnost umiješanosti Ivice Rožića, drugookrivljenoga u gospićkom slučaju, u Levarovo ubojstvo. O tome u PU ličko-senjskoj zasad ne žele kalkulirati, no ističu kako o počinitelju ubojstva Milana Levara postoje vrlo jake indicije te da su na dobrom putu raskrinkavanja njegova ubojice. Branitelj Ivice Rožića Mirko Ružić, ističe da novu kaznenu prijavu protiv Rožića još nije vidio, no zna kako je u predistražnom postupku pred policijam u Gospiću Rožić ispitivan zbog podmetanja eksplozivnih naprava, ali samo tijekom rata.

Nova kaznena prijava?

No, kako te činjenice ničim nisu dokazane, u istrazi se niti ne navode. Još je upitno, kaže Ružić, hoće li nova kaznena prijava biti sastavni dio istražnog postupka koji se provodi ili će se kao zaseban slučaj voditi u Gospiću. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast rekao je kako još ne zna hoće li se na osnovi nove kazene prijave protiv Ivice Rožića voditi zaseban postupak.

- Vidjet ću kakvu će odluku o tome donijeti republičko odvjetništvo, no smatram kako bi se o tome trebao voditi odvojeni postupak - naglasio je Hrast.

D. Mihalić