Novi list: 30. 11. 2000

U BLINDIRANOJ MARICI, POLICIJA PROVELA NAŠEG NOVINARA IZ ZAGREBA U RIJEKU

Treniranje ažurnosti

U pola tri ujutro policija je odvela Tomislava Klauškog najprije u zatvorsku ćeliju, a onda u oklopljenoj “marici” u Rijeku, na sudsko ročište protiv privatnog tužitelja Jure Zovka

Hrvatska država smatra da je novinar Novog lista Tomislav Klauški puno opasniji za ustavno-pravni poredak od ozloglašenog generala Ivana Koradea. Zato šalje jake policijske snage na njegova kućna vrata u pola tri ujutro, na brzinu ga odvode iz kreveta, voze u zatvorsku ćeliju, a onda u oklopljenoj “marici”, bez svjetla, prozora i grijanja, kao najveću njušku hrvatskog podzemlja prevoze u Rijeku. Na ročište protiv privatnog tužitelja Jure Zovka. U sporu za nanošenje uvrede i klevete. Razlog: njegova isprika kako ne želi davati svoju obranu bez u tom trenutku odsutnog odvjetnika sucu se nije učinila dovoljno uvjerljivom. I zato je pala zapovijed: privedite osumnjičenog! Tri godine nije se sazivala glavna rasprava, a onda se nakon samo dvije odgode hitno angažira policija. Ažurnost prije svega.

U isto vrijeme, policija danima njuška oko kuće generala Ivana Koradea, najprije bježeći od visokih zidova i ljutih pasa, a onda od generalove ozloglašenosti. Danima ga vabe po selu, vrebaju iz prikrajka, dok se za to vrijeme general optužen za nasilničko ponašanje ludo provodi. A njegov odvjetnik Željko Olujić od policije i pravosuđa radi budale i ismijava ih sa stranica dnevnih novina. “To što ga policija ne može naći, ne znači da se skriva, a naravno da znam gdje je jer sam njegov odvjetnik”, hvalio se bivši dvorski, a sada generalski odvjetnik, sprdajući se s organima reda: “Policija može nekoga tražiti i ne naći ga ako se ta osoba nalazi na nekom drugom mjestu.” Vjerojatno na ludim zabavama, provodima, svadbama, važnim obljetnicama. A tko je kriv ubogom novinaru što u čamotinji svog doma čeka da mu policija pozvoni na vrata.

Hrvatska policija varljivog je raspoloženja. U jednom trenutku njezini specijalci panično bježe od kokošjih jaja i lutaju Zagorjem u potrazi za generalima koji godinama izbjegavaju sudska ročišta, a već u drugom lupaju na vrata zloglasnom teroristu. Pardon, novinaru.

I sve to unatoč obećanju ministra policije Šime Lučina da njegova policija više neće uznemiravati poštene građane od 22 do 6 sati ujutro. To naravno ne vrijedi za novinare i sličan ološ.

No, to vrijedi za, primjerice, Nevenku Tuđman. Ona je napravila karijeru od izbjegavanja sudskih ročišta u sporu protiv “Feral Tribunea”. Jednom je čak hrvatskom pravosuđu odaslala poljubac s vrha francuskog stadiona gdje je u očevom društvu uživala u igri nogometne reprezentacije. Čudno, ali njoj policija nikada nije pokucala na vrata s pozivom u ruci. Žanimljivo, i njoj je odvjetnik bio Željko Olujić.

Hrvatski sudovi imaju pravo sazivati rasprave na način i u vrijeme koje smatraju najboljim. No, kad bi se malo češće koristila praksa s nedavnim privođenjem novinara “Novog lista”, tada u sudskim ladicama ne bi godinama ležali milijuni neriješenih slučajeva. Ipak, ukoliko je slučaj Tomislava Klauškog početak djelovanja pravne države, tada je to zaista mala cijena za svo poniženje u hladnoj ćeliji i oklopljenoj “marici”. Bez vezica, remena i oštrih predmeta.

D. R.