Slobodna Dalmacija: 30. 11. 2000

UMIROVLJENI GENERAL MIRKO NORAC SVJEDOČIO NA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJSKOM SUDU

Ne znam ništa o likvidacijama Srba u Gospiću

Kao svjedok sam odgovarao na pitanja, a ništa ne znam o tzv. smrtonosnom sastanku održanom 16. listopada 1991. godine u Gospiću, na kojemu je navodno dogovarana likvidacija Srba, izjavio je novinarima general Norac - Tihomir Orešković štrajkao glađu iz prosvjeda što nije mogao čuti izjave svjedoka

Piše: Igor DOŠEN

ZAGREB — U nastavku istražnog postupka protiv tzv. gospićke skupine, na zagrebačkome Županijskom sudu svjedočio je umirovljeni general Mirko Norac.

— Kao svjedok sam odgovarao na pitanja, a ništa ne znam o tzv. smrtonosnom sastanku održanom 16. listopada 1991. godine u Gospiću — kazao je Norac. Dodao je kako o navodno dogovorenoj likvidaciji gospićkih Srba nema nikakvih informacija.

Odvjetnik Velimir Došen je dodao kako Norac nije teretio nikog od okrivljenih te kako je Norac u svojim odgovorima bio izuzetno precizan i jasan i da nema razloga da mu se ne vjeruje.

Kako smo doznali od izvora bliskih sudu, iskaz je dala i svjedokinja Sofija Šuput, koja je govorila o nestanku svoga supruga, pričajući o onome što je čula iz posrednih izvora.

Napomenimo kako je već spomenuti odvjetnik Došen prekršio izričitu zabranu svoga branjenika Tihomira Oreškovića da bude nazočan raspravi u Zagrebu bez njegove prisutnosti, zbog čega mu je navedeni pukovnik otkazao punomoć.

Drugi Oreškovićev odvjetnik Željko Dumančić nije uopće ulazio u sudnicu jer je navedenim odvjetnicima predao pismene upute o obrani, napisavši kako predložene svjedoke za ročišta u Zagrebu smatra vrlo bitnima za daljnji tijek postupka, zbog čega je istražnoj sutkinji Sajonari Čulini i predsjedniku riječkoga Županijskog suda Slavku Petriću uputio zamolbe da mu se omogući nazočnost. Svojim je braniteljima zabranio da ga zastupaju na tim ročištima ako i on na njima ne bude prisutan.

Obrazlažući svoje upute, Orešković je naznačio kako je na prvom saslušanju kod istražne sutkinje izjavio da kazneno djelo za koje ga se tereti smatra političkom konstrukcijom. Dodao je kako ovaj predmet i dalje smatra procesom sa znakovitom političkom pozadinom, na što ukazuje činjenica da su svjedoci predviđeni za saslušanje u Zagrebu obnašali visoke, pa i najviše dužnosti u političkom, obavještajno-sigurnosnom policijskom i vojnom sustavu RH.

Orešković je na posljetku naveo imena i prezimena "zagrebačkih" svjedoka, kao i funkcije koje su obnašali ili obnašaju: Mirko Norac — bivši zapovjednik 118. i 9. gardijske brigade, kao i bivši zapovjednik zbornih područja Gospić, Knin i Đakovo; Smiljan Reljić — bivši načelnik Kriminalističke policije MUP-a RH, ravnatelj SZUP-a i pomoćnik ministra unutarnjih poslova, a trenutno visoki dužnosnik u Uredu za nacionalnu sigurnost; Jerko Vukas — bivši ravnatelj SZUP-a i pomoćnik ministra unutarnjih poslova; Josip Perković — bivši načelnik SIS-a i pomoćnik ministra obrane; te Josip Manolić — bivši predstojnik Predsjednikova ureda za zaštitu ustavnog poretka, predsjednik Vlade RH i Županijskog doma Hrvatskog sabora.

— Nemamo mogućnosti pripremati se za ova ročišta jer nemamo službenih zabilješki, tako da i ne znamo o čemu bi svjedoci u Zagrebu mogli govoriti — kazao je Dumančić i dodao: Bez kontakta s branjenikom ne mogu postavljati pitanja. Mi očito nismo ravnopravne stranke s tužilaštvom.

— U jutarnjim je satima Orešković bio počeo štrajkati glađu te je odbio primati lijekove — kazao je odvjetnik Dumančić. — Kolega Došen i ja smo ga uspjeli odgovoriti od toga jer ne želimo, kao vjerojatno i nitko u ovoj državi, imati na savjesti jednog Tihomira Oreškovića.

Branitelj Ivice Rožića, odvjetnik Mirko Ružić, osvrćući se na upit o kaznenoj prijavi protiv njegova branjenika za podmetanje eksplozivnih naprava, a što je za posljedicu imalo šest ili sedam poginulih osoba, rekao je da je indikativno što je to objavljeno upravo dan prije saslušanja važnih svjedoka u Zagrebu te kako misli da to nije slučajno. Danas bi trebali svjedočiti Josip Manolić i Smiljan Reljić.