Slobodna Dalmacija: 01. 12. 2000.

GLASNOGOVORNICA TUŽITELJSTVA FLORENCE HARTMANN U IZJAVI ZA SLOBODNU:

HAAG ODBACUJE GRANIĆEVE OPTUŽBE

Kada zamjenik premijera izrekne negativne opaske, onda to uvelike utječe na javnost u Hrvatskoj i stvara pogrešnu sliku o radu Suda - Carla del Ponte uputit će posebno pismo Goranu Graniću i zatražiti dodatna objašnjenja - U Haagu prevode kompletno Mesićevo svjedočenje objavljeno u našem listu

Piše: Bisera LUŠIĆ

ZAGREB/HAAG — Uistinu smo iznenađeni izjavama zamjenika premijera i predsjednika Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Gorana Granića i njegovim kritikama na rad Haaškog suda. Naš jedini i primarni kriterij je istraživanje ratnih zločina koji su na području bivše Jugoslavije počinjeni od 1. siječnja 1991. godine i kada zamjenik premijera izrekne takve opaske, onda one uvelike utječu na javnost u Hrvatskoj i stvaraju pogrešnu sliku o radu Suda — izjavila je za Slobodnu Dalmaciju u četvrtak glasnogovornica tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann, koja nam je kazala i to da će glavna tužiteljica Carla del Ponte u ime svog ureda uskoro uputiti pismo Goranu Graniću u kojemu će, kako smo doznali, tražiti pojašnjenja nekih njegovih stavova.

To pismo, koje nije javnoga karaktera, bit će upućeno u namjeri da se raščiste problemi i nedoumice, premda u Haagu smatraju da Granićevi posljednji oštri medijski istupi ne mogu štetiti suradnji Haaškog suda i Hrvatske.

Glasnogovornica Hartmann odbacuje i Granićeve navode o tome da Sud radi po entičkom principu, te podsjeća na to da se veliki dio zločina istražuje, podignute su optužnice protiv zloglasne vukovarske trojice, u Haag je sproveden i pokojni Slavko Dokmanović, istražuje se napad na Dubrovnik, zločini na Ovčari...

— Pretpostavljamo da ćemo kompletni uvid u zločine koji su se događali imati negdje u 2004. godini, do kada će biti završene istrage. Gospodin Granić svjestan je što sve radimo, da istražujemo i Dubrovnik i istočnu Slavoniju i Ovčaru, i da sada, nakon promjene vlasti u Beogradu, očekujemo izručenja optuženih i početak suđenja.

Optužnice, istina je, idu sporo, svi bismo htjeli da se posao brzo završi, ali mi istražujemo zločine u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, stalno na tome radimo i optužnice se podižu na temelju prikupljenih dokaza, što često nije lagan posao — naglašava Florence Hartmann te dodaje da se kriterij kronologije pri istragama jednostavno ne može poštovati upravo zbog prikupljanja dokaza koje nije vremenski sustavno. Haaško tužiteljstvo ne može davati pojedinosti o svim istragama koje vodi, kao ni o mogućim novim optužnicama, ali u tom uredu smatraju kako baš iz toga razloga nije pošteno prozivati Sud da radi po etničkom kriteriju te da s Hrvatskom surađuje po diktatu, a ne dijalogu.

Haaški sud će se inače oglasiti i oko tekstova objavljenih u našem listu o svjedočenjima predsjednika Mesića u Haagu. Premda je bilo najavljeno da će komentar stići u četvrtak, to je odgođeno s obzirom na to da su prevoditelji na Haaškom sudu čekali posljednji nastavak teksta objavljen u Slobodnoj Dalmaciji kako bi posao prevođenja završili do kraja.