Novi list: 01. 12. 2000.

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI VLADI NAJAVILI ŠTRAJK I TUŽBU ZBOG NEPOŠTIVANJA KOLEKTIVNOG UGOVORA

ŠTRAJK STO TISUĆA RADNIKA 8. PROSINCA

Na dan štrajka, kako najavljuju sindikati, neće se održavati kazališne predstave, a niti nastava u osnovnim školama. Carinici će raditi po propisima, sudstvo i državna uprava smanjenim kapacitetom, a zdravstvo kao specifična djelatnost, štrajkat će na radnom mjestu

ZAGREB - Javni i državni službenici i namještenici u petak, 8. prosinca, organiziraju jednodnevni štrajk upozorenja. Rezultat je to referenduma održanog među članstvom sedam sindikata članova Pregovaračkog odbora koji u svom članstvu imaju oko 100 tisuća radnika u javnim i državnim službama. Predstavnici znanosti, školstva, visokog obrazovanja, kulture, socijalne skrbi, te državnih i lokalnih službenika i namještenika ne prihvaćaju prijedlog Vlade kojim bi im se plaće u posljednja tri mjeseca tekuće godine, s ostatkom javnog sektora, uskladile jednokratnom isplatom. Vlada i sindikati složili su se kako su direktnim proračunskim korisnicima plaće zaostajale 8,5 posto za javnim i državnim poduzećima. No, sindikati zahtijevaju da im se taj postotak ugradi u osnovicu plaće. Vlada, pak, za oko 250 tisuća direktnih proračunskih korisnika, ne može napraviti više od jednokratne isplate duga i to kroz tri mjesečna obroka.

Prema neslužbenim izračunima, proračunski bi korisnici prosječno dobili oko 700 kuna (ukupno za sva tri mjeseca). Dodatak za listopad i studeni, primili bi u prosincu, dok bi se u siječnju 2001. godine isplatio “dug” za prosinac. Oko 100 tisuća članova sindikata javnih i državnih službi, referendumom se odlučilo za štrajk. Rezultati referenduma na koji se, od sindikata do sindikata, odazvalo 70 do 90 posto članova kazuju kako je je više od dvije trećine članstva spremno ući u štrajk. Najava štrajka u četvrtak je upućena Vladi, kao i najava zakonski obveznog postupka mirenja. Istovremeno, sindikati će podići tužbu protiv Vlade zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. Takva situacija, podsjetimo, nije nepoznata. Tužbama se iz javnog sektora prijetilo i za mandata HDZ-ovih vlada, no, sukobljene bi strane u konačnici postigle dogovor.

Jednodnevni štrajk upozorenja 100 tisuća članova sedam proračunskih sindikata, povezan je i s pregovorima koji još nisu otpočeli, a tiču se njihovih pozicija u u idućoj proračunskoj godini. Naime, kada bi Vlada pristala na zahtjev Pregovaračkog odbora sindikata da im osnovica plaće poraste 8,5 posto, oni bi s puno bolji pozicijama ušli u narednu godinu. Međutim, za provedbu toga iz državne kase treba izdvojiti 1,2 milijarde kuna. Kako tih novaca nema, Vlada je izračunala kako joj je jeftinije isplatiti jednokratnu nadoknadu. Za to su sredstva osigurana i, kako sada stvari stoje, proračunskim će korisnicima biti isplaćena.

Prema ugovoru što su ga proračunski sindikati s Vladom potpisali u ožujku, tijekom studenog osim o osnovici plaće trebalo je pregovarati i o božićnici i daru za djecu. No, prema riječima Željke Antunović, potpredsjednice Vlade, jednokratna isplata bila bi i “kompezacija za božićnicu i dar djeci”. Međutim, s obzirom da sindikati traže tisuću kuna neoporezive božićnice i 400 kuna dara za djecu, o kompenzaciji se baš i ne može govoriti.

Idući tjedan na Saboru se otvara rasprava o proračunu. Prije te rasprave, s proračunskim je sindikatima trebalo otvoriti pregovore o plaćama u idućoj godini. No, to se još uvijek nije zbilo. Stoga članstvo sedam proračunskih sindikata, 8. prosinca štrajka i “prizivajući” pregovore. Međdutim, upitno je o čemu bi se sindikati i Vlada mogli dogovoriti, kada niti za ostvarena prava u tekućoj godini novaca nema.

Na dan štrajka, kako najavljuju sindikati, neće se održavati kazališne predstave, a niti nastava u osnovnim školama. Carinici će raditi po propisima, sudstvo i državna uprava smanjenim kapacitetom, a zdravstvo kao specifična djelatnost, štrajkat će na radnom mjestu. U socijalnim ustanovama, štrajk će biti organiziran tako da ne budu prikraćeni najugroženiji.

Gabrijela GALIĆ