Globus: 01. 12. 2000.

KOBNI KREDITI ZA TUĐMANOVU SAVJETNICU

Zagrebačka je policija okončala kriminalističku obradu bliske suradnice pokojnog predsjednika Tuđmana i čelnice Demokratskog centra

MUP podigao kaznenu prijavu protiv Vesne Škare-Ožbolt

Piše: Alen GALOVIĆ

Protiv Vesne Škare-Ožbolt, čelnice Demokratskog centra a nekoć i savjetnice predsjednika Tuđmana, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je podići kaznenu prijavu! Kako "Globus" doznaje, prijava za "kazneno djelo zlouporabe položaja" podnesena je protiv Vesne Škare-Ožbolt i Zorana Pičuljana, bivšeg tajnika Ministarstva vanjskih poslova, a danas hrvatskog ambasadora u Češkoj.

Pičuljan je, navodi se u prijavi, 12. svibnja 1995. iskoristio položaj tajnika MVP-a i potpisao Odluku kojom se Vesni Škare-Ožbolt dodjeljuje "kredit za kupnju stana kao djelatnici Ministarstva vanjskih poslova u iznosu od 100 tisuća DEM" iako Vesna Škare-Ožbolt nije bila zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova nego u Predsjednikovu uredu. Škare-Ožbolt je, navodi se dalje, 13. srpnja 1995. u Privrednoj banci "kao djelatnica MVP-a" zaključila Ugovor o kreditu uz kamatu od samo četiri posto te na rok od 180 mjeseci. Depozit od 50 tisuća maraka za taj je kredit u Privrednoj banci oročilo Ministarstvo vanjskih poslova".

Tim je novcem Škare-Ožbolt otplatila nepovoljniji kredit koji joj je odobren u PBZ-u još u siječnju iste godine. I taj je kredit iznosio sto tisuća maraka, ali uz 10 posto godišnje kamate. Vesna Škare-Ožbolt tako je zapravo zaradila, navodi se u prijavi, "razliku u kamatnoj stopi između komercijalnog kredita i kredita djelatnika MVP-a".

U Ministarstvu vanjskih poslova nitko nije želio komentirati podizanje kaznene prijave. U utorak navečer Vesna Škare-Ožbolt još nije znala za prijavu. Doznavši za njezino podizanje, u izjavi "Globusu" ocijenila ju je kao "sramotnu diskvalifikaciju ljudi" koja ima "moćnu političku pozadinu":

"Onima koji podižu ovakve prijave poručila bih da se bave puno korisnijim stvarima za hrvatski narod. Prijava je posve besmislena jer nisam trebala biti djelatnica MVP-a da bih dobila kredit. Naime, u Ministarstvu postoji pravilnik o kreditima po kojem se oni mogu dodjeljivati i ljudima koji nisu zaposleni u MVP-u. Kad dobijem kaznenu prijavu u ruke, o daljnjim ću potezima odlučiti u dogovoru s odvjetnikom, no svima bi trebalo biti jasno kako je riječ o prljavoj igri kojoj je cilj uništavanje ljudi, a ne nikakva pravda. Nešto tako suludo poput ove prijave teško je i komentirati", rekla je na kraju Vesna Škare-Ožbolt. Podsjetimo, napisi o stambenom kreditu za Vesnu Škare-Ožbolt već su objavljivani u hrvatskom tisku, a dužnosnica bivše vlasti i sada je za "Globus" priznala da joj je uzimanje povoljnoga aranžmana ponudio pokojni predsjednik Tuđman.

Policija je ispitivala zaposlenike MVP-a još u lipnju ove godine, a u dijeljenje kredita bili su uključeni i Mate Granić te Ivo Sanader. Spominjao se i sporni kredit bivšeg veleposlanika u Beogradu Zvonimira Markovića...