Vjesnik: 01. 12. 2000.

Hrvatsko veleposlanstvo odbilo primiti slovensku prosvjednu notu

ZAGREB, 30. studenoga - Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ljubljani odbilo je u četvrtak primiti prosvjednu notu Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije kojom slovenska strana ponovno nastoji naselje Mlini i Škrilje na lijevom brijegu Dragonje proglasiti teritorijem Republike Slovenije i to na poticaj Jožka Jorasa, navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova objavljenom u četvrtak u Zagrebu.

Piranski vijećnik Jožko Jokas, koji živi u pograničnom pojasu u naselju Mlini na lijevoj obali Dragonje, odbio je u utorak odazvati se pozivu Komisije za carinske prekršaje u Puli zbog stroja za pranje rublja na kojeg nije želio platiti carinu s objašnjenjem da je, kako prenosi slovenska agencija STA, »uvjeren da živi u Sloveniji i da je (hrvatski) granični prijelaz samo kontrolna točka koja leži na slovenskom teritoriju«. On se umjesto toga odvezao u Ljubljanu i zatražio zaštitu slovenske države.

Riječ je o području kojega i Hrvatska i Slovenija smatraju dijelom svoga državnog teritorija.

»Naime, gospodin Jokas uspio je ishoditi pri nadležnim slovenskim ministarstvima tretman zaštićene osobe za koju ne važe propisi one države na čijem teritoriju se nalazi«, ocjenjuje hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

»Dvije države, doduše, još nisu potpisale ugovor o državnoj granici, ali su se obje u svojim ustavnim deklaracijama donesenim 1991. godine prilikom osamostaljivanja opredijelile, pa i obvezale, da se bivša međurepublička granica pretvara u međudržavnu granicu. S da obzirom da je u području rijeke Dragonje bilo sasvim jasno da međurepublička granica teče po kanalu Sv. Odorika, to obje države i danas primjenjuju kao crtu razgraničenja. Nesporno je da su spomenuta naselja cijelo vrijeme u bivšoj SFRJ i cijelo vrijeme u samostalnoj Republici Hrvatskoj bila u nadležnosti hrvatskih državnih organa«, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

» Republika Hrvatska će i dalje izvršavati svoja suverena prava na svom teritoriju ne prihvaćajući da akteri političkih incidenata i incidenti sami postanu presedan u rješavanju otvorenih pitanja između dviju susjednih država, opredijeljenih za načela dobrosusjedstva«, piše u priopćenju.

Uz navedeno, Ministarstvo također podsjeća da slovenska strana još uvijek nije ratificirala Sporazum o pograničnom prometu i suradnji, potpisan 1997. godine, kojim bi se stanovništvu u pograničnom području zacijelo olakšali svakodnevni prijelazi granice, a time i cjelokupni život. (Hina)