Večernji list: 01. 12. 2000.

TKO ŠTITI PRAVA RADNIKA TVRTKE MINISTRA FIŽULIĆA

"Magma" zapošljava 600 ljudi, ali nema sindikat

Otpuštaju li se redovito radnici u "Magmi" nakon isteka pokusnog rada i postoji li u "Magmi" sindikat, pitanja su na koja vlasnik "Magme" i ministar gospodarstva Goranko Fižulić nije želio odgovoriti u ovotjednoj televizijskoj emisiji "Forum", već je kratko odvratio: "To trebate pitati u "Magmi"". Poznato je da se Goranko Fižulić povukao iz upravljanja "Magmom" ubrzo nakon preuzimanja državne dužnosti i jedino čime se pohvalio u emisiji jest činjenica da je "Magma" zaposlila 600 ljudi.

Odgovor uprave na pitanje o otpuštanju radnika prenijela je Marina Dijaković, direktorica marketinga: ""Magma" ima tzv. sezonska opterećenja tijekom godine kad je potrebno više radne snage i to je razlog fluktuaciji zaposlenih. To je posve normalna fluktuacija za ovu vrstu posla."

Pritom se uprava nije željela očitovati o pritužbi da ljudi u "Magmi" ne dobivaju posao nakon isteka pokusnog rada, a upit o sindikatu prebacili su na Zaposleničko vijeće.

- Bitno je napomenuti da nijedan radnik nijedan sat ne provede u "Magmi" bez prijave i ugovora. Jedno je sezonski rad, a drugo pokusni rad nakon kojeg se ne mora zaposliti čovjeka ako nije zadovoljio. Zaposleničkom vijeću nije stigla nijedna takva pritužba.

Koliko znam, u "Magmi" nema sindikata, niti se javio netko iz sindikata kad smo imali izbore za Zaposleničko vijeće. Tada je bila naša obveza uvrstiti sindikalne predstavnike na liste ako ih ima, no nitko se nije javio, a oglasi su bili svuda izvješeni. Iz toga se može zaključiti kako nema sindikata - kaže Ružica Tulum, predsjednica Zaposleničkog vijeća "Magme".

Dodaje i da svatko u "Magmi" kad potpisuje ugovor zna što potpisuje jer se i pravilnik o radu dobiva na uvid, te da nema pritužbi na poslodavca.

S. Hodak