Jutarnji list: 01. 12. 2000.

Porezni zakoni Što sve poduzetnici i stručnjaci zamjeraju novim zakonima o porezu na dobit i dohodak

Neće biti novih radnih mjesta jer neće biti ni novih ulaganja

Željko Kardum sa Zagrebačke burze tvrdi da oporezivanje dividendi diskriminira male ulagače jer poduzeća taj porez ne plaćaju

Piše: Snježana Vujasinović

Dugo najavljivana porezna reforma, barem što se tiče zakona o porezu na dobit i dohodak, bliži se kraju. No, ako se usvoje posljednji materijali ministra Crkvenca, sve ono što je Vlada najavljivala ljetos na Plitvicama pada u vodu, tvrde porezni stručnjaci i poduzetnici. Kažu da takav zakon o porezu na dobit neće privući ulaganja, koja bi trebala povećati zapošljavanje.

Smanjenje poreza na dobit sa 35 posto na 20 posto hvale vrijedan je pokušaj da se poduzetnici rasterete. Međutim, ispalo je da je to samo bacanje pijeska u oči, jer se istodobno sa smanjivanjem stope poreza u konačnom prijedlogu ukida zaštitna kamata. I dok Crkvenac tvrdi da će stopa poreza na dobit od 20 posto biti dovoljna da ublaži, odnosno potpuno izbriše efekte ukidanja zaštitne kamate, hrvatski gospodarstvenici, posebice tvrtke s najvećim kapitalom, tvrde suprotno. Jer, to će najviše pogoditi upravo njih.

Tako članica Uprave Podravke i glavna direktorica za financije Nevenka Cerovsky kaže kako, sagledavajući posljedice predložene porezne reforme, mora, nažalost, reći da ona neće dati očekivane rezultate rasterećenja gospodarstva.

Primjedba poslodavaca

- Samo smanjenje stope poreza na dobit za grupu Podravka ne predstavlja znatnu uštedu ako se istodobno ukine zaštitna kamata. Isto tako, za Podravku je prihvatljivije neoporezivanje reinvestirane dobiti od predloženog jednokratnog otpisa opreme - tvrdi N. Cerovsky. Poslodavci su, ističe ravnatelj HUP-a Željko Ivančević, prije naveli kako je njihova granica očekivanja stope poreza na dobit 20 posto, ali tada nisu uzeli u obzir, odnosno nisu znali da će se ukidati zaštitna kamata. Do sljedeće sjednice GSV-a, koja je najavljena za sljedeći tjedan, poslodavci bi trebali dati primjedbe na prijedlog zakona, koji, kako kaže Ivančević, do sada nisu imali prilike vidjeti.

Obrtnike, pak, kako je izjavio predsjednik Hrvatske obrtničkekomore Stjepan Šafran, raduje što su konačno uvaženi njihovi zahtjevi o priznavanju kamate na kredite kao trošak poslovanja obrtnika koji plaćaju porez na dohodak. Jedan od zahtjeva je i pojednostavljenje razreza poreza, odnosno ponovno uspostavljanje paušalnog oporezivanja, čemu je Crkvenac udovoljio, i to onim obrtnicima koji ne spadaju u sustav PDV-a. Analizirajući prijedlog zakona o porezu na dobit, porezni savjetnik časopisa RRIF Vlado Brkanić oštro je kritizirao ukidanje zaštitne kamate nauštrb smanjenja poreza.

Najveća sramota zakona

- Prije svega, pogreške pretvorbe i sanacija ne treba rješavati na ovaj način. Neka Vlada ne govori o poticajima kada zapravo želi još oštrije oporezivati poduzetnike -rekao je Brkanić. Najveća je sramota zakona, prema njemu, što se kamate kod banaka neće plaćati, dok će se pozajmice između tvrtki oporezivati sa 35 posto. To pokazuje nesustavnost zakona i nejednakost primjene zakona. Naime, banke će svojim štedišama isplaćivati kamate na štednju bez poreza na dohodak, a poduzetnici će svojim zajmodavcima isplaćivati kamatu uz 35 posto poreza na dohodak plus prirez. Isto tako, Brkanić se ne slaže ni 5 oporezivanjem dividendi.

Jednokratni otpis opreme umjesto oslobođenja reinvestirane dobiti od poreza Brkanić naziva podvalom, jer su i sada tvrtke imale pravo na otpis opreme, samo u četiri godine. Financijaši isto tako nemaju pohvala za nove zakone, posebice za zakon o porezu na dohodak. Prema riječima gIasnogovornika Zagrebačke burze Željka Karduma, predloženi je zakon nedorađen, posebno u dijelu koji govori o oprezivanju dividendi.

- Zakon diskriminira male ulagače u odnosu na tvrtke koje, za razliku od njih, ne moraju plaćati 15 posto poreza. Time se sigurno ne stimulira ulaganje u dionice - tvrdi Kardum.