Jutarnji list: 03. 12. 2000.

HRVATSKA - BiH Je li vlasnik stana u Mostaru nasilno protjeran?

Hrvatski konzulat u Mostaru u stanu protjeranog Bošnjaka

ZAGREB - Generalni konzulat BH u Mostaru nalazi se u stanu protjeranog Bošnjaka Muhameda Vejzovića (75) kojega su, prema njegovim riječima, još 1993. godine iz stana osobno izbacili Vinko Martinović Štela i Marko Glavaš Markan pod Prijetnjom oružjem.

Kako navodi riječki Novi list u jučerašnjem broju, Muhamed Vejzović trenutačno živi u sobici bivše vojarne Sjeverni logor pokraj Mostara, gdje i nakon sedam godina progonstva ne odustaje od stana u Zagrebačkoj ulici 8 na koji ima stanarsko pravo i koji po zakonu ima pravo otkupiti. Smatra kako je u njegovom izbacivanju iz stana prste imala Ravijojla Andabak zvana Rava, bliska rođakinja generala HVO-a Ivana Andabaka, trenutačno osumnjičenog za krijumčarenje kokainom. Ona je, tvrdi Vejzović, stanovala u stanu ispod njegovog i kod nje se okupljalo društvo koje ga je, naime, i izbacilo iz stana. Do danas se obratio gotovo svim institucijama vlasti, od kojih ili nije dobio odgovor ili je on bio izrazito štur.

Mate Granić, koji je tada bio ministar vanjskih poslova, na naš upit o sjedištu konzulata u Mostaru, vidno iznenađen, ustvrdio je kako je to za njega prva informacija te da do njega nikad nije došao dopis Muhameda Vejnovića, za kojeg potonji tvrdi da ga je poslao najmanje dva puta.

I Miona Ševčik, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova (MVP), kaže kako nikad prije nije čula za taj slučaj, jer je prema dokumentima kojima se raspolaže Vlada Republike Herceg Bosne 1994. godine taj stan izuzela iz društvenog vlasništva i prenijela ga u vlasništvo Republike Hrvatske.

- Ako se dokaže da je Generalni konzulat RH na ilegalan način uselio u prostor u Mostaru, vjerujem da će MVP poštovati sudsku odluku i naći rješenje da se dogovori s gospodinom Muhamedom Vejzovićem oko spornog stana - kaže Miona Ševčik.

Nada Kolega Gril