Večernji list: 04. 12. 2000.

GLASNOGOVORNICI HAAŠKOG SUDA I TUŽITELJSTVA O ZABRANI OBJAVLJIVANJA MESIĆEVA SVJEDOČENJA:

Prekrše li "Globus" i "Slobodna Dalmacija" naredbu, tužit ćemo ih!

Glasnogovornica tužiteljstva Haaškog tribunala Florence Hartmann kazala je jučer da je transkript svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Haagu tajni dokument objavljivanje kojega je kršenje zaštitnih mjera svjedoka. Hartmann je komentirala "Naredbu o trenutačnom prekidu kršenja mjera zaštite svjedoka" od 1. prosinca, koju je Haaški sud pod predsjedanjem suca Claudea Jorde uputio "Slobodnoj Dalmaciji" i tjedniku "Globusu".

- Zabranjeno je objavljivanje dokumenata koji imaju status tajnog dokumenta - kazala je glasnogovornica tužiteljstva. Ogluše li se prozvani mediji na zahtjev, kazala je Hartmann, protiv odgovornih se može pokrenuti sudski postupak. Glasnogovornik Haaškog suda Jim Landale potvrdio je da će u tom slučaju biti pokrenut sudski postupak protiv odgovornih osoba.

- Druga bi stvar bila da su od predsjednika Mesića novinari zatražili da prepriča sadržaj svog svjedočenja u Haagu - kazala je Hartmann.

- Ne bi li objava svjedočenja rijetkih preživjelih stravičnog pokolja na Ovčari bila poziv na ubojstvo tih zaštićenih svjedoka? - upitala je.

Pismom Haaškog suda koje će, kaže Landale, danas biti dostavljeno medijima, traži se od hrvatskih vlasti da poduzmu sve potrebne mjere za obustavu objavljivanja svjedočenja te da sudu dostave obavijesti o identitetu osoba potencijalno odgovornih za otkrivanje dokumenata.

Naredbu Haaškog suda glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović ocijenio je šokantnom. Kaže da će odluku o daljnjem objavljivanju donijeti nakon što se prouče pravni aspekti zabrane.

- "Globus" neće poštovati naredbu Haaškog suda o zabrani objavljivanja svjedočenja zaštićenih svjedoka, jer ako ocijeni da je dokument važan za javnost, on će biti i objavljen - rekao je jučer glavni urednik Davor Butković, Dodaje da je haaška naredba - bez pravomoćne sudske presude - u suprotnosti s načelima slobode medija. (H)