Večernji list: 04. 12. 2000.

TUŽBA

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-a 1861.:

Tužim Šarinića zbog raseljavanja Muslimana

* Šarinić: Tuđman me o Bosni nije slušao

U ime Hrvatske stranke prava 1861., Dobroslav Paraga podnio je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Hrvoja Šarinića. Paraga tereti Šarinića za kršenje ljudskih prava, ciljano uništavanje i prisilno raseljavanje bosanskohercegovačkih Muslimana. Šarinić je to činio, navodi Paraga, kao bivši predstojnik Ureda predsjednika Tuđmana i njegov stalni pregovarač sa Slobodanom Miloševićem. Za Paragu je Šarinić danas po hijerarhiji najviši živi od bivših suradnika Franje Tuđmana, pa zato ne smije izbjeći kaznu za izvršenje zapovijedi kojima su počinjeni zločini.

- Na tužbu smo se odlučili nakon intervjua koji je Hrvoje Šarinić nedavno dao "Globusu", kao i njegovih prijašnjih tekstova koji su u nastavcima izlazili u "Globusu" - kaže Paraga, koji taj intervju navodi kao dokaz u prijavi, dok za svjedoke predlaže Warrena Zimmermana, Dušana Bilandžića i predsjednika Stipu Mesića.

- Prijava Dobroslava Parage, koji je politički potpuno marginaliziran, samo je pokušaj da na spektakularan način privuče medijsku pozornost. Osim što je smiješna, potpuna je neistina i glupost - komentira Hrvoje Šarinić.

Osvrćući se na neke dijelove prijave, Šarinić kaže da je neistina da je bio u Grazu na sastanku s Radovanom Karadžićem, što navodi Paraga pozivajući se na intervju Stipe Mesića.

- S time sam bio samo posredno upoznat. A što se tiče politike predsjednika Tuđmana prema BiH, ja sam kao predsjednik Vlade, a i kao predstojnik Ureda, vrlo malo ili nikako u tome sudjelovao. Tuđmanove ideje u BiH provodili su Gojko Šušak, Ivić Pašalić, Milan Kovač i drugi - kaže Hrvoje Šarinić.

- Predsjednik Tuđman bio je opsjednut Banovinom i javna je tajna bila da je želio podjelu Bosne, ali ja ga nikad nisam na to poticao niti djelovao na crti podjele Bosne. Od toga sam ga odgovarao i postavio pitanje što će biti s Muslimanima, s obzirom na to da je on širio ideju o maloj državici Bosni koja bi njima pripala. Upozorio sam ga da bi takva državica bila meta svih muslimanskih ekstremista koji bi se u njoj okupljali i odskočna daska da dođu u Europu. Osim toga, ne želim si pripisivati veću moć utjecaja na Tuđmana, nego što sam je doista imao - prisjeća se Šarinić i ističe da je Paragina prijava potpuno apsurdna te da vjeruje da odvjetništvo neće ni pokrenuti postupak.

- Vjerujem da nitko neće zagristi Paraginu udicu i da se zbog besmislenih optužbi neću morati povlačiti po sudovima koji su ionako preopterećeni - uvjeren je Hrvoje Šarinić.

T. Pavičić