Novi list: 05. 12. 2000.

RIJEČKI ŽUPANIJSKI SUD ZATRAŽIO DELEGACIJU, ODNOSNO DRUGU MJESNU NADLEŽNOST ZA SKORO SUĐENJE IVANU ANDABAKU

GDJE ĆE SE SUDITI BOLESNOM “GENERALU”?

Za krijumčarenje 665 kilograma kokaina otkrivenog, u riječkoj luci optuženi Ivan Andabak i jedan britanski državljanin, a gdje će se i kada održati suđenje za sada nije poznato

RIJEKA - U riječki Županijski sud, kao što se i očekivalo, dostavljena je optužnica županijskog Državnog odvjetništva protiv Ivana Andabaka (47) i biitanskog državljanina Farrowa (40), ali je posve neizvjesno - hoće li se suđenje uopće održati u Rijeci! Naime, riječki sud zatražio je od Vrhovnog suda RH delegaciju, odnosno određivanje nekog drugog suda kao mjesno nadležnog. Andabak i Britanac trebali bi odgovarati zbog krijumčarenja 665,5 kilagrama kokaina što je otkriven 24. prosinca prošle godine u riječkoj luci na kontejnerskom terminalu na Brajdici. Riječki sud svoj zahtjev za “izuzećem” temelji na više činjenica. Počev od toga da je Rijeka bila samo tranzitna postaja za drogu, preko činjenice da su predviđeni svjedoci dislocirani iz Rijeke, do zdravstvenog stanja optuženika Andabaka. On je i dan-danas na liječenju u bolnici za osobe lišene slobode,u Svetošimunskoj u Zagrebu...

Hoće li Vrhovni sud “uslišiti” želje riječkoga Županijskoga suda i prihvatiti navode iz zahtjeva za određivanjem drugoga suda - za sada je posve neizvjesno.

Šećerna bolest odgađa suđenje?

General HVO-a i bivša “desna ruka” haškog zatočenika Mladena Naletilića “Tute” - Ivan Andabak koji i u stvarnom životu ima nadimak “general” već duže vrijeme boluje od šećerne bolesti. Od kada je uhićen, a bilo je to 13. rujna ove godine, Andabak je u riječkom Okružnom zatvoru proveo samo desetak dana. Ostalo vrijeme zbog svoje bolesti proveo je u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Čak je za istrage istražni sudac iz Rijeke putovao u Zagreb s namjerom da sasluša, tada osumnjičenika, a sada optuženika, ali je Andabak odbacio svaku mogućnost kontakta sa sucem. Drugim riječima, cijeli istražni postupak proveden je na način da prvooptuženi uopće nije dao svoju obranu.

A u optužnici se navodi da je Andabak s Britancem Farrowom i još neutvrđenim osobama organizirao krijumčarenje kokaina iz ekvadorske luke Guayaquil u afričku državu Gambiju. Prva “instanca” krijumčarskog putešestvija droge vrijedne više od 130 milijuna DEM bila je belgijska luka Antwerpen, zatim Ljubljana, pa Rijeka, slijedi Kopar, Pirej, Doka, neke španjolske luke i naposlijetku luka Banjul u Gambiji. Kontejner s 1.564 konzerve s tunjevinom krenuo je iz Ekvadora 19. listopada 1999. godine, a na kontejneski terminal riječke luke na Brajdici pristigao je 21. studenoga, a na zadnju destinaciju u Banjul droga je stigla 25. ožujka ove godine.

Kao što je poznato, riječki policajci u suradnji s Carinom, MUP-om, Interpolom i DEA-om, 24. prosinca prošle godine otkrili su drogu među tunjevinom. Kokain su u najvećoj tajnosti izvadili iz kontejnera MSCU 213600-8 i u njemu ostavili samo 4,5 kilograma. Uz pismeni pozdrav Hrvatske policije krajnjem korisniku ostavili su upravo količinu dostatnu da shvati da im je policija ostavila od svake vrste droge po jedan primjerak. Naručitelji, a prema optužnici riječ je o Ivanu Andabaku, zatražili su 27. prosinca prošle godine da sporni kontejner napusti riječku luku i otputuje u Kopar. Olakšani i obezvrijeđeni kontejner nastavio je tako svoj put preko “sedam gora i mora” da bi okončao u maloj afričkoj državi Gambiji za koju malo tko i zna da postoji. Nakon riječkog otkrića kontejner je bio primjereno označen i ozvučen pa se njegovo kretanje moglo lijepo pratiti i satelitskim putem. O podvigu riječke policije, ali i Interpola i DEA-e naše novine prve su izvijestile svjetsku javnost i to nakon što je britanski državljanin Farrow uhićen u Banjulu zajedno s 11 Gambijaca. On se tom prilikom deklarirao kao vlasnik sadržaja kontejnera, a prema nekim informacijama s njime je u “kompi” bio i sin jednog od najviših gambijskih dužnosnika.

I nakon travnja ove godine, kad je cijeli svijet doznao za uspjeh riječke policije, očekivao se nastavak priče. On je uslijedio u rujnu uhićenjem Andabaka.

Neobična adresa u Hrvatskoj

I sada smo u prilici (opet prvi) izvijestiti javnost kako je i zašto upravo optužen Andabak. Prva vrlo sumnjiva stvar prilikom otkrivanja kontejnera bila je adresa primatelja u Hrvatskoj. Navedeno je ime jedne tvrtke, a njena adresa bila je autobusni kolodvor 313/3 Rijeka, bez matičnog broja, ali s adresom Aržićeva bb, Croatia. Cijelo vrijeme od otkrivanja pošiljke na Brajdici policija je nastojala odgonetnuti - tko se i što se krije iza te tvrtke. I napokon su dokučili da je riječ o tvrtki smještenoj na zagrebačkom autobusnom kolodvoru u Držićevoj ulici. Tko je napravio fatalnu grešku navjerojatnije znaju oni koji su uključeni u lanac krijumčarenja. Nakon što je policija došla do vlasnika sporne tvrtke iz Zagreba, nastavljene su intenzivne kriminalističke radnje koje su napokon dovele do Andabaka.

Prilikom raspetljavanja svih okolnosti spominje se sin jednog suca na Višem trgovačkom sudu u Zagrebu, bivši šef policije u Vrgorcu, zatim Blaž Petrović, poznat u vezi sa zagrebačkom “zločinačkom organizacijom”... Spominje se niz poznatih imena, ali tek na glavnoj raspravi bit će jasnija, uloga osoba koje se spominju u optužnici. U “igri” su i neki španjolski državljani, a hrvatsko pravosuđe još uvijek iščekuje rezultate istrage iz Gambije.

Branko ŠKORIĆ