Večernji list: 05. 12. 2000.

O GRAĐEVINSKOM BIZNISU BIVŠEG PREMIJERA OTKRIVAMO:

Nikica Valentić prodaje stanove pod hipotekom

* Valentić ne taji da su zemljišta na kojima je sagradio dvije zgrade u Grahorovoj pod hipotekom, što je, kaže, za građevinare uobičajeno

Nakon što nam je postavljeno pitanje kako to da tvrtka bivšeg premijera Nikice Valentića smije prodavati stanove nad kojima postoji bankarska hipoteka, najprije smo nazvali Valentićevu tvrtku Niva-inžinjering. Rekli smo da smo zainteresirani za kupnju dvosobnog stana. Službenica Niva-inžinjeringa ljubazno je odgovorila na sva naša pitanja, ali nije znala što bi rekla kad smo je upitali je li stan za koji smo zainteresirani možda pod nekakvom hipotekom. Poručila nam je kako bismo "o papirima" trebali razgovarati s gospodinom Stipom Radošem.

S tim drugim službenikom Niva-inžinjeringa telefonski smo razgovarali nešto kasnije i također postavili pitanje o hipoteci. U istom trenu S. Radoš upitao nas je kako se zovemo te jesmo li kupci ili nismo. Kad smo odlučnije zatražili da nam jednostavno odgovori je li stan koji nas zanima pod hipotekom ili nije, odgovorio nam je kako više nemaju za prodaju stanove kakve tražimo.

Kad smo na kraju uspjeli razgovarati s Nikicom Valentićem, nije nam bilo jasno zbog čega su njegovi službenici bili tako nejasni.

Naime, N. Valentić uopće ne taji da su zemljišta na kojima je sagradio dvije zgrade u Grahorovoj pod hipotekom. Međutim, kaže bivši premijer, treba razumjeti građevinski biznis. Pojednostavljeno govoreći, u tom je poslu za ulazak u neku investiciju uobičajeno uzeti kredit, a zemljište se stavlja pod hipoteku.

- Otplatili smo sve kredite, s jednog zemljišta već smo skinuli hipoteku, a s drugog će biti skinuta do kraja godine - rekao je Nikica Valentić te objasnio kako je skidanje hipoteke sa svakog stana (zbog toga jer je zemljište pod hipotekom) složen i dugotrajan postupak.

- Imamo sve dozvole, a svi naši stanovi bit će do kraja godine etažirani i gruntovno provedeni. To nijedna tvrtka u Zagrebu nema - rekao je N. Valentić uz napomenu kako nam to mogu potvrditi i dobro upućeni u građevinski biznis.

S druge strane, dobro upućeni u poslove kupoprodaje stanova tvrde da je prodaja stanova pod hipotekom vrlo raširena pojava u Hrvatskoj. Koliko je takvo poslovanje legalno i što mogu poduzeti kupci koji nakon kupnje doznaju da im je stan (ili cijela zgrada u kojoj se stan nalazi) pod hipotekom, očito je stvar nadležnih organa, koji se, međutim, dosad o takvim slučajevima nisu javno izjašnjavali.

Gojko Drljača