Vjesnik: 05. 12. 2000.

I rješavanje problema oduzetog vlasništva je uvjet za ulazak u EU

ZAGREB, 4. prosinca - Rješavanje problema na bilo koji način oduzete imovine, jedna je od tema s kojom će se sve zemlje u tranziciji morati suočiti tijekom pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji. Istaknuo je to, između ostaloga, voditelj Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Per Vinther u ponedjeljak na otvaranju dvodnevnog međunarodnog okruglog stola o obnovi i zaštiti vlasništva.

Organizatori tog stola su Savez udruga za zaštitu i unapređivanje vlasništva i vlasničkih prava u Hrvatskoj (SUVLAH), Hrvatski seljački savez i Plemenita općina Turopoljska, pokrovitelj je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a održava se uz financijsku potporu Europske komisije.

Tijekom dva dana predstavnici srodnih nevladinih udruga iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije raspravljat će o ekonomskim, pravnim i međunarodnim aspektima pretvorbe društvenog vlasništva, denacionalizaciji, privatizaciji i drugim otvorenim vlasničkim pitanjima te će biti ponuđena moguća rješenja unutar europskih integracijskih procesa.

Rasprave se odnose na sve tranzicijske zemlje s područja Pakta o stabilnosti, a poseban će naglasak, zbog njihove specifičnosti, biti na povratu imovine građana zemalja nastalih na području bivše SFRJ.

Predsjednik SUVLAH-a Miroslav Slavić u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako se pitanjem povrata oduzete imovine ta udruga, bez značajnijeg uspjeha, bavi već 11 godina. Glavni razlog njihova dosadašnjeg neuspjeha izostanak je političke volje, koji je očit i danas, budući da se pozivu za sudjelovanje na okruglom stolu, kaže Slavić, nije odazvao nitko od pozvanih predstavnika hrvatske vlasti. (Hina)