Vjesnik: 05. 12. 2000.

Uhićeni Pavić, Grubišić, Hrvačić i Jurak, te direktori i odvjetnik Kutlinih tvrtki

Potvrđeno da se vodi policijska istraga protiv Pašalića, Kutle, Pavića i Grubišića / U vezi s pisanjem »Republike« policija ispitivala i Kutlu te pretražila njegov i Grubišićev stan i pregledala dokumente OTV-a/ Pašalić opovrgnuo da je potpisnik ili suugovaratelj javnih ili tajnih ugovora kojima bi dobio vlasnička prava u medijima

ZAGREB, 4. prosinca - Ninoslav Pavić, Vinko Grubišić, Juraj Hrvačić, Ivan Majić, Zdravko Jurak, Dražen Mandić i Anton Crlenjak nešto malo iza ponoći u pratnji policije u civilu prepraćeni su kod istražnog suca Županijskog suda Borisa Ivančića.

Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova potvrdila su u ponedjeljak da je u tijeku policijska istraga u slučaju ortačkog ugovora, kojim su, kako je objavio list Republika, Pavić, Grubišić, Ivić Pašalić i Miroslav Kutle htjeli u potpunosti kontrolirati hrvatski medijski prostor. Republika je objavila i preslik tajnog ortačkog ugovora.

»Potvrđujem da je u tijeku policijska istraga i neke predistražne radnje u slučaju ortačkog ugovora«, rekao je ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević na tiskovnoj konferenciji. Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje da je »sudionicima toga ugovora bila svrha ostvariti dominaciju u području elektroničkih i tiskanih medija«, rekao je.

»Dokumenti čije su preslike objavljene po našim su saznanjima u vrlo visokom stupnju vjerodostojni, ali o tome će konačnu odluku donijeti sud«, kazao je Ivanišević, napomenuvši kako u interesu istrage ne želi iznositi detalje o tom slučaju. Ogradio se od kvalifikacija Republike da se radi o »zločinačkoj organizaciji« i »bandi četvorice« jer, kako je rekao, takve kvalifikacije može donijeti samo nadležni pravosudni organ. Dodao je kako bi »napokon netko morao snositi odgovornost zbog curenja tajnih podataka u medije«.

Odvjetnica EPH-a Vesna Alaburić izjavila je da se uhićene tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu u gospodarskom poslovanju i zlouporabu položaja i ovlasti, a ne za osnivanje zločinačke organizacije.

Predsjednik Uprave EPH-a Nino Pavić, suvlasnik OTV-a Vinko Grubišić, direktor Kutlinog »Globus holdinga« Ivan Majić, direktor Obiteljskog radija Juraj Hrvačić, Zdravko Jurak, bivši Pavićev partner, odvjetnik »Globus grupe« Dražen Mandić i direktor »Dastre« Anton Crlenjak privođenje istražnom sucu čekali su od ranih poslijepodnevnih sati u Sektoru kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici.

Glasnogovornik zagrebačke policije Goran Volarević potvrdio je novinarima da su uredništvu Republike u nedjelju bile upućene anonimne prijetnje. »Policija je poduzela sve mjere sukladno zakonu i do sada su se sve prijetnje pokazale lažnima«, rekao je.

Redakciji Vjesnika stiglo je priopćenje Ivića Pašalića u kojemu, između ostaloga, stoji da će njegovo ime »Pukanić i ekipa još jednom koristiti za svoje interese (novac, stanovi, skupi automobili)«. »Tvrdim da nisam potpisnik niti suugovaratelj bilo javnih ili tajnih ugovora kojima bih stekao ikakva vlasnička prava u navedenim medijima«, piše Pašalić.

Budući da do Ninoslava Pavića u ponedjeljak nismo uspjeli doći, prilog u Republici komentirao je direktor EPH Christoph Rohner koji je kazao da je to što je objavljeno zastarjelo. »To su bile strateške namjere iz prošlosti, koje se nikad nisu ostvarile, pa se ne mogu ni opisivati kao zločinačke nakane«, kazao je on. Dodao je da je priča, objavljena u Republici, »lešinarsko novinarstvo najgore vrste na čiji se nivo EPH neće spuštati«. Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Miroslava Kutle je, pak, kazao da je u dogovoru s Kutlom odlučeno je da se neće izlaziti u javnost ni sa kakvim priopćenjem sve dok se ne vidi stanje spisa. Potvrdio je da je policija pretresla Kutlin stan i obavila s njim razgovor u Okružnom zatvoru u Remetincu, kojemu je »i sâm nazočio«. Dodao je da je policija iz Kutlina stana odnijela neke predmete, ali da ne je li riječ o relevantnim dokaznim materijalima.

Kako smo neslužbeno saznali, Ninoslav Pavić je na obavijesni razgovor u PU zagrebačku bio priveden u ponedjeljak ujutro. Nakon što je u ponedjeljak ujutro policija pretražila stan Vinka Grubišića, došla je zajedno s njim na OTV, gdje im je Uprava OTV-a dala na uvid sve dokumente koje su zatražili, izjavio je Hini glavni urednik OTV-a Andrej Maksimović, dodavši da ne zna gdje se Grubišić sada nalazi.

Jasminka Ivančić, Silvana Oruč Ivoš i Hina