Novi list: 05. 12. 2000.

Mediji – fantom slobode

Piše: Jelena Lovrić

Dokumenti o postojanju medijske zločinačke organizacije, što ih je u svom prvom broju objavila novopokrenuta “Republika”, na medijskoj bi sceni Hrvatske mogli izazvati tektonske poremećaje nesagledivih dometa. Postojanje tih dokumenata za novinarske kuloare već neko vrijeme nije tajna, sada su se crno na bijelo pojavili papiri koji pokazuju da je četveročlani medijski gang (Grubišić Kutle Pašalić i Pavić) pod svoju šapu stavio gotovo 80 posto hrvatske medijske scene. Potvrđuje se nedavna Mesićeva ocjena da je Hrvatska premrežena ortačkim ugovorima.

Javnost je suočena s još jednim mega-otkrićem o pravom licu bivše, HDZ-ove vlasti. Ni za koga ne bi trebala biti tajna da u Hrvatskoj postoje medijski kriminal i mafija. Politička moć i sumnjivi kapital udružili su se u osvajanju medija. Hrvatska se mjesecima bavila slučajem “Večernjak”, sada je dobila novi slučaj u koji su gotovo svi umočeni. Pokazuje se da je izvan vlasti i utjecaja HDZ-ova gangsteraja ostala tek nekolicina, među njima i naš “Novi list”.

Ali ne samo HDZ-ovi razbojnici, nego će u ogledalu ove afere još neki morati pogledati svoj prljavi obraz. Možda je najzanimljivija uloga Ninoslava Pavića, najvećeg medijskog tajkuna, čije su novine, posebno one političke prirode dosad glumile barjaktare demokracije. Sada se vidi da su tajni vlasnici “Jutarnjeg lista” i tjednika “Globus” opskurni tipovi iz Tuđmanove menažerije. Pavić je svoj ortakluk ponudio i novoj vlasti. Skoro je i uspio, pa se postavio kao samoovlašteni arbitar demokracije. Iz objavljenih dokumenata proizlazi da u Hrvatskoj uglavnom postoji tek fiktivna sloboda medija. Privid slobode.

Afera “medijska zločinačka organizacija” ne kompromitira samo pripadnike bivše vlasti. Vrlo je dobro poznato da se i nova vlast rado intimizirala s Pavićem - Račan se nakon izborne pobjede požurio s njim podijeliti “diplome za demokraciju”, kasnije je njegove listove privilegirao, toliko da su se ostali novinari zbog toga glasno bunili. Danas kaže da nastoji “ne biti sklon nijednom mediju”. Također se žali kako su mu iz nekih medija uputili prijetnje: “Uništili smo bivšu vlast, možemo uništiti i vas”. Pouzdani izvori tvrde da mu je te tople riječi odaslao Pavić. Nakon što je Račan prije izvjesnog vremena upoznat sa sada objavljenim dokumentima, zatvorio je vrata Paviću, ali je potom od njega dobio pismo puno krika i bijesa. Samo se iznevjerene Ijubavi tako oglašavaju.

Kako će se ovaj grand-skandal rasplesti - vrlo je upitno. Policija istražuje, ali pravni su stručnjaci sumnjičavi. Ne vide elemente krivičnog djela i to je možda u cijeloj stvari najstrašnije. Zločin u skladu sa zakonom? Iz svega politika bi morala izvući zaključak da mora držati ruke što dalje od medija. Najgore bi bilo ako protiv jednog ortačkog aranžmana krene u nove ortakluke s nekim drugim medijima. Posljedice po medijsku scenu Hrvatske i po vjerodostojnost medija mogu biti strašne. Tko će novinarima još vjerovati ako su im gazde najopskuriji tipovi, a sloboda i nezavisnost zapravo fantomske. Hrvatsko se novinarstvo trenutno valja u blatu.