Slobodna Dalmacija: 05. 12. 2000.

POTPREDSJEDNIK VLADE dr. GORAN GRANIĆ NA OTVARANJU TREĆEG OKRUGLOG STOLA THE ECONOMIST CONFERENCEA:

Tribunalu nećemo dopustiti reviziju povijesti

Istaknuvši da se dostojanstvo hrvatskog naroda ne može nikakvim špekulacijama dovesti u pitanje, vicepremijer Granić je rekao da Vlada inzistira na depolitizaciji odnosa s Haagom

Piše: Marija BRNIĆ

ZAGREB — Hrvatska je Vlada svjesna da se društvo ne može izvući iz postojećih odnosa bez dubokih promjena i reforma koje nikoga neće ostaviti po strani, kazao je zamjenik premijera Goran Granić u ponedjeljak u uvodnom izlaganju na dvodnevnom "Trećem okruglom stolu s Vladom RH", koji je organizirao The Economist Conference.

Granić je podsjetio da svi žele promjene, ali "ne u svojoj kući i svom dvorištu", no izrazio je i uvjerenje da će prevladati želja za ostvarenjem jednog od glavnih ciljeva — ulaska u EU, te da će se cjelokupno hrvatsko društvo reformirati. Istaknuvši da je to "zadaća nad svim zadaćama" ove Vlade, Granić je rekao i da je orijentacija prema razvoju i otvaranju novih radnih mjesta vidljiva i iz državnog proračuna, kojim su određena maksimalna socijalna prava koja on može podnijeti.

— Proračun će pogoditi niz korisnika, ali snaga proračuna odgovara snazi gospodarstva — kazao je Granić, napomenuvši da je nužno i da se na tome radi, stabilizirati javne financije. Vanjski dug mora se uredno otplaćivati kako bi međunarodni subjekti Hrvatsku smatrali odgovornim partnerom, drži zamjenik premijera.

U proteklih devet mjeseci Vlada se suočila s nizom problema, od korupcije, kriminala do pitanja funkcioniranja pravne države, istaknuo je Granić dodavši da Vlada definira državu kao državu jednakih šansi za sve građane. Granić je dodao da su se suočili s problemom da se ratnim traumama pristupa selektivno, što je neprihvatljivo. Ova se Vlada, dodao je, zalaže za dosljednu primjenu Ustava, a traži i od međunarodne zajednice da se prognanici i povratnici ne dijele po nacionalnom ključu, već da svi imaju pravo na dostojanstven život.

— Pitanje jačanja pravne države otvara i pitanje odnosa prema ratnom zločinu. Bilo je problema, ali je Hrvatska pokazala da ima snažan demokratski potencijal, da ima snage suočiti se i s tamnim stranama rata i objektivno se postaviti prema zločinu.

Zločin se treba procesuirati, a Hrvatska inzistira na depolitizaciji povratka, istaknuo je Granić, napomenuvši da Hrvatska ne prihvaća političke manipulacije, a pogotovu ne uvredljive izjave da su se na ovim područjima sukobila balkanska plemena i da bi ih zbog toga trebalo kazniti. Nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih činjenica, dostojanstvo ovog naroda ne može se špekulacijama dovoditi u pitanje, zaključio je Granić.

Na okruglome stolu sudjeluje više od 120 gospodarstvenika iz Hrvatske i inozemstva, a u panel-diskusiji, zatvorenoj za javnost, koju vode predstavnici sponzora HT-a, Microsofta, Pricewatershouse Coopersa, Vienna Capital Partnersa i Zagrebačke banke, imat će priliku izravno postavljati pitanja predstavnicima Vlade.

Nacionalisti u Beogradu

Naglasivši da Hrvatska želi dobre odnose sa susjedima, Goran Granić istaknuo je i da bez demokratske Srbije nema stabilnosti kako u regiji, tako i Hrvatskoj.

— Dok god postoje nacionalističke vlasti u Beogradu, postoji uzajamna veza s poticanjem nacionalizma srpske manjine u Hrvatskoj i zato samo demokratizacija Srbije znači stabilnost ove zemlje — istaknuo je Granić, dodavši da to nikoga ne oslobađa odgovornosti te da samo demokratski režim može preuzeti odgovornost i za zločine.