“Večernji list”

n/r glavnom uredniku g. Branku Tuđenu

Zagreb, 05.12.2000.

ŠARINIĆEVE REAKCIJE NA KAZNENU PRIJAVU

U “Večernjem listu” od 03.12. ove godine je g. Hrvoje Šarinić (DC) na poticaj javnosti (novinara Večernjaka) reagirao na kaznenu prijavu Hrvatske stranke prava 1861. protiv bivšeg Tuđmanovog predstojnika, koju je njen predsjednik Dobroslav Paraga podnio županijskom sudu u Zagrebu.

Motiv kaznene prijave zbog sumnje u sudioništvo dijeljenja BiH, rata protiv Muslimana i preseljenja stanovništva, nije izazivanje spektakularne medijske pozornosti zbog potpune političke marginalizacije Dobroslava Parage, kao što je tvrdio g. Šarinić, nego javni interes, pravo i pravda koje g. Paraga uvijek stavlja ispred privatnih interesa.

Predsjednik naše stranke je na umjetan način politički marginaliziran zato što je pokojni predsjednik Republike Franjo Tuđman htio da tako bude, što g. Šarinić krije kao zmija noge. Kad bi se kaznenim prijavama mogao dizati politički rejting, kao što je tvrdio prijavljeni g. Šarinić, g. Paraga ih ne bi mogao podizati u većem broju nego do sada jer se prijave ne mogu izmišljati i izvlačiti iz ničega, iz zraka. Podizanje kaznene prijave protiv neke osobe je ozbiljan čin koji u političkom smislu može donijeti simpatije i glasove birača samo ako ju podiže ministar policije, ministar pravosuđa ili Vlada. Sjećamo se kako je HDZ pred sam svoj kraj podigao kaznenu prijavu protiv Miroslava Kutle, misleći na taj način nešto ušičariti kod birača. Kad ne bi tako bilo podigli bi ju godinama ranije. Vremena su imali. Dobroslav Paraga je još uvijek oporbeni političar.

Glede kaznene prijave g. Šarinić pokazuje s pravom nervozu. Naime, u podnesenoj kaznenoj prijavi on je osumnjičen da je bio stalni pregovarač i posrednik između Tuđmana i Miloševića radi koordiniranja agresije na državu BIH, da je kršio međunarodno ratno pravo poticanjem na agresivni rat, da je poticao preseljavanje bosanskohercegovačkog stanovništva radi etničkog čišćenja, da je poticao okupaciju tuđih teritorija, sudjelovao u pripremi i provođenju svih akata (uz prisustvo niza živućih svjedoka) za vođenje agresivnog rata na susjednu zemlju, kao predsjednik hrvatske vlade (putem Ministarstva obrane), da je prebacivao vojne postrojbe na teritorij susjedne zemlje( mimo odluka Hrvatskog Sabora i hrvatskkog naroda),da je poticao osnivanje sabirnih logora za mučenje i zlostavljanje ratnih i civilnih zarobljenika, napokon, uoči operacije “Oluja”, da je otvoreno zagovarao malu “Veliku Srbiju”kao rezultat agresivne politike koju je s Tuđmanom provodio na štetu državnih i nacionalnih interesa Republike Hrvatske.

Kamo sreće, da se nikada nije vratio u Hrvatsku, već da je ostao francuska marioneta u Južnoafričkoj Republici pod apartheidom, gdje se je odlično verzirao u primjeni apartheida za Hrvatsku i BIH. Nadajmo se , da će državno odvjetništvo RH imati sluha pozvati na odgovornost ing. Šarinića, kako se ne bi radi nedjelovanja pravosuđa, dio hrvatskog suvereniteta ponovno ustupao Haškom tužiteljstvu.

Goran Jurišić, Ured za odnose s javnošću HSP 1861