Slobodna Dalmacija: 06. 12. 2000.

SLUČAJEVI: DRAGAN PAIĆ, DRAGOVOLJAC I BIVŠI PRIPADNIK 73. BOJNE VOJNE POLICIJE, VEĆ GODINAMA TRAŽI POVRATAK U SLUŽBU

"General Laušić je pokrivao kriminalce"

Načelnika Uprave VP, generala Matu Laušića, Paić je još 1994. upozorio na svoja saznanja o švercerskom lancu vozila i upletenosti Željka Maglova, tadašnjeg zapovjednika 73. bojne VP, u tu kriminalnu rabotu. No pokazat će se da ga je revnost u poslu stajala upravo — posla

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Službene statistike govore da je danas u Hrvatskoj 33 tisuće nezaposlenih branitelja, a resorni ministar Ivica Pančić sklon je vjerovati da ih je bez posla realno i više od 50 tisuća. Osim činjenice da su mnogi od njih tretirani kao "roba za jednokratnu upotrebu" (ratnu), ali i objektivne okolnosti da u braniteljskoj strukturi prevladava niska kvalifikacijska razina, slučaj bivšeg djelatnika 73. bojne Vojne policije Dragana Paića govori da nezaposlenosti bivših ratnika uveliko pogoduje i nefunkcioniranje pravne države.

Paić je dragovoljac Domovinskog rata od 1990. godine, pripadnik 72. bojne VP od njezina osnutka, da bi poslije prešao u 73. bojnu, na dužnost voditelja Službe za suzbijanje kriminaliteta. Načelnika Uprave VP, generala Matu Laušića, još je 1994. upozorio pismom na svoja saznanja o švercerskom lancu vozila na relaciji Zapadna Europa — Zagreb — Hercegovina i upletenosti Željka Maglova, tadašnjeg zapovjednika 73. bojne VP, u tu kriminalnu rabotu. No pokazat će se da ga je revnost u poslu stajala upravo — posla.

Čuvanje obraza

Naime, odmah nakon njegove "vruće korespondencije" s Laušićem bit će izložen nizu neugodnosti koje eskaliraju u listopadu 1996. godine, kada je rješenjem Personalne uprave MORH-a obaviješten da više nije djelatnik Vojne policije, o čemu je odmah informirao Matu Laušića, upozoravajući na stanje u šibenskoj Vojnoj policiji i slučajeve poput njegova.

— Prekid djelatne vojne službe "zaradio" sam, tvrdi Paić, zahvaljujući lažnoj radnoj karakteristici koju mi je napisao poručnik Mate Ćurić, predstavivši me kao destruktivnu osobu, sklonu fizičkim obračunima, alkoholu, samovolji u poslu itd. Bila je to čista laž, jer nikad nisam bio sklon takvom ponašanju, a služba je funkcionirala besprijekorno, što je bilo vidljivo i iz rezultata.

Radilo se zapravo o običnoj namještaljci zbog mog odbijanja da u aferi s vojnikom Ivanom Petkovićem, kojega je zapovjednik satnije zajedno s još nekim svojim kompanjonima u alkoholiziranu stanju zlostavljao, lažem u njihovu korist i potvrdim kako on nije bio pretučen nego je pao niz stepenice. Petković ih je, naime, tužio i dobio spor na sudu. A ja sam dobio otkaz — govori Paić.

Tvrdi da su ga pokušavali "kupiti" obećavajući mu da će dobiti novo postavljenje, čin poručnika i papire za otkup stana. No to nije bilo vrijedno prljanja mog obraza, ističe Paić. Indikativno je da je šibenski vojni policajac, unatoč diskvalificirajućim radnim karakteristikama koje su odaslane Personalnoj upravi MORH-a radi njegova udaljavanja s posla, samo mjesec dana nakon toga dobio pohvalu za uspješno obavljanje zadaća?!

Na otkaz, koji je potpisao Laušić, žalio se Upravnom sudu RH, koji u travnju 1998. donosi presudu: Paićevu tužbu proglašava osnovanom i poništava rješenje Personalne uprave MORH-a. Unatoč tomu, Paić do danas nije ostvario svoja prava, a ponajmanje da je dobio posao. Neprekidno se od 1998. godine obraća Personalnoj upravi kako bi regulirao svoj status, gdje mu se govori da je vraćen na posao u krim-policiju na mjesto voditelja u službi dežurstva. Stvarno, međutim, nikada na posao nije vraćen.

Stoga je svojedobno angažirao odvjetnika i upustio se u novu, skupu sudsku parnicu, kako bi zaštitio i svoja prava i svoju obitelj koja je ovih godina doslovce bila izložena gladi. Otac je troje djece, a supruga mu se zaposlila tek prije godinu dana u jednoj trgovini. Nosilac je Spomenice Domovinskog rata, medalje Oluja, Ljeto 95, internih pohvala i nagrada, ali usprkos tomu, jednom iskonstruiranom, lažnom karakteristikom, kako tvrdi, jednostavno je "pometen" s posla, i to bez stegovnog postupka i bez obrazloženja.

Pisma bez odgovora

— Pisao sam predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, ministru obrane Jozi Radošu, predsjednici saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđi Adlešić, ali mi nitko nije ni odgovorio. Ne znam komu više da se obratim — rezigniran je Paić.

Na šibenskom Općinskom sudu 20. prosinca ove godine bit će održana rasprava u njegovu sporu protiv Mate Žurića, kojega je tužio kao autora "lažne karakteristike" koja mu je, veli, uništila život. "Sve što su oni pakirali meni, zapravo je u njihovim radnim i životnim biografijama. Upravo zato što se od njih nisam dao uvući u nezakonite, kriminalne radnje, završio sam na ulici. A Laušić je pokrivao njih, umjesto da štiti mene."

Zbog čega Dragan Paić ne može ostvariti svoje pravo ni nakon presude Upravnog suda RH, kojom je njegova tužba potvrđena kao osnovana? Odgovor smo potražili u Ministarstvu obrane, preko nezaobilazne Uprave za odnose s javnošću, koja nam je tek nakon 12 dana uspjela sročiti nekoliko redaka šturoga birokratskog obrazloženja, kojim se de facto derogira odluka Upravnog suda.

— Presudom Upravnog suda RH, na zahtjev gospodina Dragana Paića, poništeno je rješenje Personalne uprave od 24. rujna 1996., kojim je imenovani primljen u djelatnu vojnu službu s 1. lipnja 1996. na određeno vrijeme do 15. listopada 1996. — potvrđuje se u dopisu Uprave za odnose s javnošću i u nastavku dodaje: "U obrazloženju presude stoji da je navedenim rješenjem povrijeđen zakon na štetu imenovanoga, stoga što prije donošenja rješenja o prijamu u djelatni vojni sastav na određeno vrijeme nije zaključen ugovor između MORH-a i imenovanoga, sukladno članku 22. Zakona o službi u OS RH.

Međutim, postupajući po presudi Upravnog suda, Personalna uprava je 19. srpnja 2000. donijela novo rješenje o prijamu u djelatni vojni sastav na određeno vrijeme od 1. lipnja do 15. listopada 1996., uz obrazloženje da se imenovani može primiti u službu na određeno vrijeme temeljem rješenja, bez zaključenja ugovora, budući da se prima i raspoređuje na časničku dužnost, što je u skladu sa Zakonom o službi u OS RH.

Iz navedene presude Upravnog suda, zaključuje se u odgovoru, "ne proizlazi obveza MORH-a da s imenovanim ubuduće zaključi ugovor o djelatnoj vojnoj službi niti postrojba Vojne policije u kojoj je bio na službi ima potrebe za njegovim daljnjim radom, te stoga nismo dužni, niti smo u mogućnosti vratiti ga na posao".

Pravne zavrzlame

Toliko od Personalne uprave MORH-a i Uprave VP o "slučaju Paić", za što im je trebalo 12 dana da bi nam odgovorili, iako je riječ o predmetu starom nekoliko godina. Znači li to da je presuda Upravnog suda RH kojom se daje za pravo Paiću, jer je primljen u službu temeljem rješenja, a ne ugovora, ništavna i za MORH neobvezujuća? Je li u pravu Sud ili Personalna uprava MORH-a?

Nikoga, čini se, više ne zanimaju razlozi zbog kojih je Dragan Paić prije četiri godine udaljen iz vojne službe, a da nije proveden ni stegovni postupak. MORH se tek tehnicističkim pravnim zavrzlamama pokušava "iščupati" iz ovog slučaja, derogirajući i presudu Upravnog suda, a Paiću preostaje pravdu potražiti još jedino na HTV-u kod Gorana Milića...