Večernji list: 06. 12. 2000.

ZBOG SUMNJE DA JE ZA VIŠE OD 300.000 KUNA OŠTEĆENA VIROVITIČKA ŽUPANIJA

Podignuta kaznena prijava protiv Đure Dečaka

* Kaznena prijava podignuta je i protiv sadašnjeg župana Ivana Horvata

VIROVITICA - Projekt kreditiranja kupnje traktora i poljoprivrednih strojeva vrijednih više od 50 milijuna kuna, koji je u vrijeme župana Đure Dečaka pokrenula Virovitičko-podravska županija, sudeći prema rezultatima policijske istrage, završit će neslavno za čelnike te županije. Jučer je PU Virovitičko-podravska obavijestila novinare kako je, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na izvršenje zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, podnesena kaznena prijava protiv Đure Dečaka (48), saborskog zastupnika i bivšeg župana, a zbog kaznenog djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kao supočinitelja, i protiv Ive Horvata (41), sadašnjeg virovitičko-podravskog župana.

Policija je kaznenu prijavu u toj aferi podnijela i protiv Franje Veličana, vlasnika "Autokuće Veličan" iz Kladara, koja je bila glavni dobavljač i prodavač poljoprivrednih traktora i poljoprivrednih strojeva. Kriminalistička policija navodi da su oni oštetili Virovitičko-podravsku županiju za više od 300.000 kuna. Na posljednjoj sjednici Skupštine Virovitičke županije vijećnici su zamjerili bivšem županu Dečaku što je u cijelom poslu s traktorima sam sebi dodijelio najveći kredit - 1,030.036 kuna - za koji je jamstvo izdala Virovitičko-podravska županija.

- Sve u tome poslu bilo je po zakonu. Jedini propust bio je što se za posao nije tražila suglasnost Skupštine, ali to je propust stručnih službi, a ne moj. Osim toga, sve odluke supotpisivao je dožupan za gospodarstvo Krunoslav Cukor, koji je cijeli posao i vodio. No, ako je nešto bilo protuzakonito, ja ću odgovarati - izjavio je saborski zastupnik Đuro Dečak.

Sadašnji župan, pak, kaže:

- Po svemu sudeći, ova se prijava odnosi na to što je bivši župan Đuro Dečak potpisao aneks ugovora za garanciju za kupnju traktora poduzeću "Rimes trgovina", nakon što je već prestao biti župan. Odluke su već bile potpisane, pa sam temeljem toga i ja potpisao, kao novi župan, taj aneks ugovora. Dosad za županiju nije nastala nikakva materijalna šteta - riječi su Ivana Horvata, virovitičko-podravskog župana.

D. Šantoši, S. Bakić-Gazdek