Slobodna Dalmacija: 06. 12. 2000.

IZVANRASPRAVNO VIJEĆE ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU O ZLOČINU U AHMIĆIMA

Slišković i Vlajić ostaju u pritvoru

Neslužbene informacije govore kako dosadašnji svjedoci ne terete Antu Sliškovića i Tomislava Vlajića za ratni zločin u Ahmićima

Piše: I. MARIJAČIĆ

ZAGREB — Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu produžilo je za još dva mjeseca pritvor Anti Sliškoviću i Tomislavu Vlajiću koji se sumnjiče za počinjenje ratnog zločina nad civilnim pučanstvom u Ahmićima. Slišković i Vlajić su dosad proveli tri mjeseca u pritvoru, a uhitila ih je prije tri mjeseca policija u Zadru gdje su boravili pod drugim imenima. Tada je PU podnijela kaznene prijave protiv njih za navedeno kazneno djelo, a prošlog mjeseca je Vrhovni sud, na zahtjev istražnog suca u Zadru, prebacio ovaj predmet na Županijski sud gdje je počelo saslušavanje svjedoka. O svjedocima, njihovu svjedočenju i uopće o tom predmetu, malo je toga poznato javnosti, jer je označen državnom tajnom, pa o njemu ne mogu govoriti za javnost ni optužba ni obrana.

Ipak, u Županijskom sudu u Zagrebu doznaje se da je istražni sudac dosad saslušao devet svjedoka protiv Sliškovića i Vlajića i da je obrana iznimno zadovoljna njihovim svjedočenjem jer ničim nisu opteretili dvojicu osumnjičenika Sliškovića i Vlajića, pa ni preostalu dvojicu koja su u bijegu, Ljubičića i Ćosića. U neslužbenim krugovima u zagrebačkom Županijskom sudu čuli smo da su dosad saslušani svjedoci izjavili kako ne poznaju Sliškovića i Vlajića, da nikad nisu ni čuli za njih, te da su čak i muslimanskoj tajnoj službi AID dali pisanu izjavu kako nikad nisu čuli za navedenu dvojicu.

No, saslušanje svjedoka se u ovom predmetu nastavlja. Jedan od predloženih svjedoka je i zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, no još mu nije upućen poziv za svjedočenje.

Sliškovića i Vlajića brani zagrebački odvjetnik Leo Andreis koji će, po svemu sudeći, i ovaj put uputiti žalbu Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu na najnovije dvomjesečno produženje pritvora Sliškoviću i Vlajiću.