Republika: 07. 12. 2000.

Reakcija na Račanovu izjavu

Europska komisija odbacila tvrdnje o dvostrukim kriterijima

Delegacija EU-a u Hrvatskoj odbacuje i sve druge, slične navode koje ovih dana citiraju hrvatski mediji

Piše: Bruno Lopandić

Delegacija Europske komisije u Zagrebu reagirala je u srijedu na izjavu hrvatskog premijera Ivice Račana o dvostrukim standardima Europske unije, izrečene na aktualnom satu Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Europska komisija u potpunosti je odbacila navode hrvatskog premijera Račana da Europska unija u ovoj regiji u raznim zemljama provodi dvostruke kriterije.

Delegacija Europske komisije u srijedu je i službeno uputila Uredu premijera Račana posebno priopćenje. U priopćenju stoji: "Izjavu premijera Račana o dvostrukim standardima koji slijede iz izjave predsjednika Europske komisije Romana Prodija, Delegacija Europske Komisije u Republici Hrvatskoj odbacuje kao i sve takove i slične navode koje u posljednje vrijeme citiraju mnogi hrvatski mediji, a koje je, navodno, izjavio predsjednik Prodi prilikom svoga posljednjeg posjeta SRJ. Predsjednik Prodi potvrdio je u Beogradu da je Europska komisija spremna pružiti samo hitnu humanitarnu pomoć SRJ, pred nadolazeću zimu, a koja, naravno, nije predmet politike uvjetovanosti. Stupanj napretka svake zemlje uključene u proces stabilizacije i pridruživanja, ocjenjuje se isključivo pojedinačno za svaku zemlju iz regije, a na temelju kopenhaških kriterija i politike uvjetovanosti. Humanitarna pomoć EU-a nije nikada bila predmetom politike uvjetovanosti, stoji u priopćenju Europske komisije upućene premijeru Račanu.

Glasnogovornik Europske komisije Gunnar Wiegand izjavio je u srijedu da je i na Zagrebačkom summitu jasno rečeno kako će se zemlje u regiji tretirati na individualnoj osnovi.

- Jasno je da će neke zemlje napredovati brže, a neke sporije. U procesu približavanja Jugoslaviju čekaju svi uvjeti. Nitko ne može očekivati da Europska unija okrene leđa vlastitim kriterijima. Uvjeti za sve zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja su jednaki. Priče o nekakvim dvostrukim kriterijima su neutemeljene izjavio je za Republiku glasnogovornik Wiegand.