Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2000.

MATE VEKIĆ, UGLEDNI BIZNISMEN IZ TRSTA, KOJI JE POKUŠAO POSTATI VLASNIKOM NAŠEG LISTA

Račan mi je kazao da će Slobodnu poslati u stečaj jer je pisala protiv SDP-a!

Na prvom sastanku u Vladi Republike Hrvatske gospodin Račan mi je priopćio da će staviti u stečaj Slobodnu "jer su pisali protiv nas", tj. protiv SDP-a, ali mi je u zamjenu ponudio "Vjesnik" koji je vlasništvo Vlade. Kao anđeo čuvar uz njega je bio prisutan gospodin Pavić...

Ugledni poslovni čovjek iz Trsta Mate Vekić, koji je imao namjeru postati vlasnikom Slobodne Dalmacije, javio nam se pismom koje u cijelosti objavljujemo:

"U vezi nedavnih događaja u Zagrebu, u prvom redu radi pritvora gospodina Pavića, za kojeg predsjednik hrvatske Vlade gospodin Ivica Račan javno izjavljuje da ga istom poznaje, jer ga je kao uz put par puta sreo ili vidio, želim upoznati čitatelje Slobodne Dalmacije da je izjava gosp. Račana u najmanju ruku neistinita.

Ja sam gospodina Račana, putem gospodina Tomca, upoznao dok je njegova stranka bila u opoziciji, ali nakon što je postao predsjednik Vlade Republike Hrvatske najmanje tri puta bio sam s njime na večeri, te jedanput u njegovu kabinetu u zgradi Vlade Republike Hrvatske, i svaki put je bio prisutan kao njegov anđeo čuvar gospodin Pavić.

U stvari, ja sam od gospodina Račana želio postići pravedno rješenje problema Slobodne Dalmacije, pa mi je na prvom sastanku u Vladi Republike Hrvatske gospodin Račan priopćio da će staviti u stečaj ovo društvo "jer su pisali protiv nas", tj. protiv SDP-a, ali mi je u zamjenu ponudio "Vjesnik" koji je vlasništvo Vlade. Međutim, tražio je da se prije prodaje "Vjesnika" moramo dogovoriti, na što sam ja pristao, ali ako je to moguće. Odmah se je tom zgodom pojavio gosp. Pavić, s kojim bih se trebao dogovoriti, što međutim nije bilo moguće.

Ja sam i poslije toga nastojao osloboditi društvo Slobodna Dalmacija bezpravnog upravljanja ili bolje rečeno maltretiranja Slobodne Dalmacije sa strane hrvatske Vlade, pa sam gospodinu Račanu pisao s tim u vezi, na što mi gospodin Račan nikada nije odgovorio, a da je pismo primio, imam primko-povratnicu potpisanu po gospodinu Račanu", stoji u pismu gospodina Vekića upućenom Slobodnoj Dalmaciji.