Večernji list: 07. 12. 2000.

WOLFGANG PETRITSCH U BEČU O POSTDAYTONSKOJ BiH

Zagreb izolirao bosanski HDZ

BEČ - Golemo zanimanje pobudila je jučer u Beču međunarodna tiskovna konferencija visokog predstavnika za BiH-a Wolfganga Petritscha u novinarskom klubu "Concordia" u čijem je sklopu Petritsch domaćim i inozemnim novinarima predstavio svoju tek izašlu knjigu pod naslovom "Bosna i Hercegovina pet godina nakon Daytona" i podnaslovom "Ima li mir šansu?".

Kada je posrijedi BiH, upravo podnaslov otkriva zapravo dubinu nedoumice u kojoj je međunarodna zajednica i danas pet godina poslije Daytona.

Ostajući u početku u širim okvirima, Petritsch je pokušao uvjeriti nazočne da aktualni nacionalistički političari, odnosno vlastodršci "nisu toliko nacionalisti koliko su zamaskirani profiteri, koji se trude što je moguće dulje zadržati vlast i novac".

Komentirajući izborne rezultate u BiH, Petritsch je kazao kako su izbori pokazali da su nacionalističke stranke kod Srba i Hrvata izgubile svoju snagu. HDZ je ostavši bez potpore Zagreba, slabiji nego u vrijeme Tuđmana i više no ikada prije izoliran - kazao je visoki predstavnik za BiH i dodao kako je "lijek" za politički zaokret unutar nacionalističkih stranaka prije svega regionalno gospodarsko povezivanje država na jugoistoku Europe.

S. Herek