Jutarnji list: 07. 12. 2000.

PORTRET Richard McGuire, analitičar britanske agencije Dun&Bradstreet, koji izrađuje rejting Hrvatske

McGuire, D&B: Ako Hrvatska ne potpiše aranžman s MMF-om, neću joj dati viši kreditni rejting

Nekoliko je vrlo pozitivnih faktora koji mogu učiniti budućnost Hrvatske optimističnijom - jačanje pozicije Hrvatske u svijetu, kontinuirani snažni rast BDP-a, porast stranih izravnih ulaganja, privatizacija te jačanje financijskog sektora

Piše: Snježana Vujasinović

Britanac Richard McGuire zasigurno ne odgovara ustaljenoj predodžbi postarijeg ozbiljnog analitičara s bradom i naočalama kao neizostavnim rekvizitima, pognutog nad knjige ili pogleda uperenog u ekran kompjutora. Naprotiv, analitičar britanske agencije za ocjenu rizičnosti McGuire odudara od stereotipa u svakom pogledu.

Vrlo je mlad, ima tek 29 godina, ležeran je u nastupu i vrlo otvoren. Konvencionalnost odijevanja razbija jedan detalj - kravata s ljubičastim praščićima. Unatoč mladosti, McGuire stvara dojam čovjeka koji dobro zna svoj posao.

Što je radio McGuire

To očito smatraju i u Dun&Bradstreetu, kada su mu povjerili da zajedno s kolegama prati i ocjenjuje rizičnost cijele regije (istočne Europe), a nama je MeGuire zanimljiv utoliko što je upravo on zadužen za procjenu stanja u Hrvatskoj.

Kada je prije nekoliko godina završio školovanje na Oxford Universityju otišao je u Slovačku, u to vrijeme zemlju novih i brojnih mogućnosti za strance, gdje je ubrzo na poziv njihova ministarstva školstva osnovao edukacijski centar u jednom malom gradu u unutrašnjosti.

- Htjeli su imati pravu poslovnu školu gdje bi se nastava odvijala na engleskom jeziku, što sam uspješno organizirao i predavao. Bio sam vrlo zadovoljan onim što sam učinio i nakon nekog vremena sam zaključio da takav posao mogu raditi i sam. No, za takav poduhvat mi je trebao novac, pa sam otišao u Japan na godinu dana, gdje sam također radio u poslovnoj školi - govori McGuier.

S uštedenim novcem je 1996. osnovao poslovnu školu Speak, u kojoj su se, osim podučavanja, bavili i prijevodima, a imali su i agenciju za zapošljavanje. Ovaj posao McGuire je vodio dvije i pol godine, a zatim je prodao tvrtku i vratio se u Veliku Britaniju te upisao i završio magisterij iz tranzicijskih ekonomija i politika istočne Europe. Prošle godine došao je u Dun&Bradstreet gdje radi u odjelu za ocjenjivanje rizika zemalja istočne Europe.

Iako dobro poznaje političku i ekonomsku situaciju svih zemalja u toj regiji, Slovačku, što je i logično, upoznao je u tih nekoliko godina koliko je tamo živio, zaista detaljno. U međuvremenu se i oženio Slovakinjom.

Ovo mu je drugi posjet Hrvatskoj, prvi put je bio u lipnju, kada je imao predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na pitanje što misli o Hrvatskoj, rekao je: - Vrlo je lijepa. Zaista. Sviđa mi se Zagreb, posebice vaše kafeterije. U Slovačkoj i Poljskoj, naime, prevladavaju pubovi. Pivo je definitivno njihovo piće.

Pažljivo prateći događaje u Hrvatskoj nakon siječanjskih izbora, McGuire, odnosno D&B, u svibnju našoj zemlji dodijelio je ocjenu DB5a, koja stoji i danas. Prije toga, kreditni rejting nije mijenjan više od godinu i pol. Ocjena DB5a je najbolji rejting u kategoriji zemalja visokog rizika.

Na vrhu ljestvice 24 zemlje istočne i srednje Europe uvjerljivo vode Mađarska i Slovenija s ocjenama DB3a, dok su na začelju Jugoslavija i Albanija, kao područja najvećeg rizika, s. ocjenom DB7. D&B kategorizira zemlje po rizičnosti od DBl, najmanjeg rizika do DB7, najvećeg rizika. Za razliku od ostalih agencija, poput Standard and Poorsa i Moodysa, D&B pri ocjenjivanju rejtinga, tvrdi McGuire, promatra mnogo šire područje i koncentrira se na četiri točke interesa: politički, makroekonomski i komercijalni rizik te vanjsku likvidnost zemlje.

Izvrsna turistička sezona

Ima li Hrvatska šanse za bolju ocjenu?

- Razmatramo tu mogućnost, posebno nakon što smo uvidjeli da nova vlast pokušava smanjiti javnu potrošnju, počeli su pregovori o pridruživanju EU, primljena je u WTO. No, postoje i neki faktori na koje treba obratiti pozornost, kao što je koalicijska vlada od šest stranaka. Iako za sada ne pokazuje znakove nestabilnosti, to ne smijemo smetnuti s uma objašnjava McGuire. Izvrsna turistička sezona također je razlog razmatranja povećanja rejtinga.

Ali, D&B čeka što će biti sa zajmom MMF-a, kaže McGuire. Jer, ako MMF odluči da Hrvatska nije dovoljno učinila što se tiče smanjenja plaća i broja državnih i javnih službenika, zajam neće biti odobren, a to je loš znak za svijet. To je kompleksno pitanje za državu koje neće biti nimalo lako riješiti.

McGuire je zaključio kako, osim faktora koji mogu utjecati na eventualno smanjenje rejtinga, postoji i nekoliko vrlo pozitivnih faktora, koji mogu učiniti budućnost Hrvatske optimističnijom. To je jačanje pozicije Hrvatske u svijetu, kontinuirani snažni rast BDP-a, porast stranih direktnih ulaganja, privatizacija te jačanje financijskog sektora.