Večernji list: 07. 12. 2000.

STEČAJNI UPRAVITELJ VODIO SPROVOD ZAGREPČANKE TRGOVINE

Svim Zagrepčankinim radnicima danas otkaz

Skup zaposlenika "Zagrepčanke trgovine" u mračnom i hladnom restoranu u Heinzelovoj 66, jučer se gotovo pretvorio u karmine za propalo poduzeće. Oko 400 radnika jučer je upoznalo stečajnog upravitelja Marinka Paića koji im je rekao kako nikakvog spasa za tvrtku realno nema. Danas će svi mesari dobiti otkaz, radne knjižice dobit će u ponedjeljak, a do 7. siječnja moraju se prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

- Popa se ne može tužiti kada dođe na sprovod da je kriv što je pokojnik umro - branio se M. Paić od napada mesara ogorčenih jer im je isplatu tri zaostale plaće i razlike od minimalaca obećao iz stečajne mase tvrtke. A nje, zaključili su radnici, uopće nema.

Zadovoljštinu mesarima neće, kažu, pružiti ni moguće kaznene prijave protiv članova uprave tvrtke koji su "Zagrepčanku trgovinu" i prodavaonice dobili na pladnju, bez ikakvih gubitaka, uz 12 milijuna kuna iz sanacije bankrotirane "Zagrepčanke" d.d. Za dvije su godine, kazao je Paić, direktori nagomilali triput veći gubitak. Jedina nada za nastavak posla, rekao je, nestaje sutra jer istječe rok "jednoj tvrtki" da se izjasni o mogućem preuzimanju "Zagrepčanke trgovine". Sindikalci su objasnili da je riječ o vjerovniku "Zagrepčanke trgovine" - tvrtki "Finagra", ali ne vjeruju u u dogovor. Zato je voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata Mario Iveković zamolio radnike da traže partnere koji bi preuzeli tvrtku, maloprodajnu mrežu i što više zaposlenih. Dodao je da je i sam takvo preuzimanje jučer nekome ponudio.

Mesari koji su se unatrag četiri godine iskazali u borbi za opstanak svoje tvrtke, ne libeći se ni obračuna s gazdom Hrvatskim fondom za privatizaciju ni blokada prometnica, jučer su suznih očiju priznali poraz. Protiv mafije se ne može, zaključili su, i zakazali sastanak u ponedjeljak. Tada će odlučiti još jednom udariti na mjerodavne, a u utorak će, vjerojatno, na propast Zagrepčanke trgovine upozoriti saborske zastupnike. (tv)