Večernji list: 07. 12. 2000.

UNATOČ HAAŠKOM PROTIVLJENJU "SLOBODNA DALMACIJA" OBJAVLJUJE STENOGRAME

I Haaški sud u hrvatskom političko-medijskom ratu

* Krajnje je problematična mogućnost da hrvatsko Državno odvjetništvo posegne za zabranom lista po nalogu Haaškog suda

Unatoč nalogu Haaškog suda koji zahtijeva trenutačni prestanak objavljivanja svojih zaštićenih dokumenata i držeći kako taj sud nama nikakvih ingerencija nad građanima i pravnim subjektima RH, "Slobodna Dalmacija" jučer je nastavila objavljivati u nastavcima stenogram svjedočenja hrvatskog predsjednika Stipe Mesića pred Haaškim sudom.

U ožujku 1998. godine Stipe Mesić svjedočio je pred Haaškim sudom kao svjedok optužbe u postupku protiv generala Blaškića. U ime svojeg svjedoka tužiteljstvo je zatražilo da njegov iskaz bude potpuno zaštićen, odnosno da sadržaj toga dijela sudske rasprave za javnost ostane tajna i sud je taj zahtjev prihvatio. Formalno, iskaz je trebao ostati poznat samo sucima i tužiteljima u tom predmetu te Blaškićevim odvjetnicima Anti Nobilu i Russellu Haymannu. Međutim, samo tjedan dana nakon svjedočenja, u prepričanoj je formi u nekim hrvatskim tjednicima prezentiran sadržaj Mesićeva iskaza, nikad to nitko nije niti potvrdio niti opovrgnuo, niti je Haaški sud na to reagirao. Sadašnje objavljivanje stenograma tog svjedočenja je, prije svega, nastavak hrvatskog političko-medijskog rata, u koji je, ne prvi put, umiješan i Haaški sud. Zapravo, nakon što su "Republika" i "Nacional" ušli u otvoreni medijski rat s izdanjima Europapress holdinga, bilo je samo pitanje dana kad će biti objavljen stenogram Predsjednikova haaškog svjedočenja i izbora lista u kojem će to biti učinjeno.

Kakav je rasplet moguće očekivati? Pravno je krajnje upitna i problematična mogućnost da hrvatsko državno odvjetništvo posegne za zabranom lista po nalogu Haaškog suda. Hrvatsko državno odvjetništvo, naime, nije dužno štititi haaške tajne. O njihovoj bi zaštićenosti brigu trebao voditi Haaški sud. Uz to, hrvatsko državno odvjetništvo nije zabranjivalo distribuciju hrvatskih listova ni kad su objavljivali hrvatske državne tajne, zašto bi tako drakonskim mjerama štitio haaške. A niti je Haaški sud slao sudske naloge New York Timesu i kabinetu Billa Clintona kad su prije dvije godine objavljivali sadržaj internog dokumenta o istrazi nad Olujom. Već je tužiteljstvo pribjeglo internoj istrazi - tko je odao tajnu - čiji rezultati nikad nisu objavljeni.

V. Starešina