Slobodna Dalmacija: 08. 12. 2000.

IZVOR IZ PREDSJEDNIČKIH DVORA POTVRDIO JE SLOBODNOJ SKANDAL S PREMIJEROM

Mesić odbio prijedlog da Račanova supruga postane veleposlanica?

Ako je istina da je prijedlog za imenovanje Dijane Pleštine samoinicijativno uputio šef diplomacije Tonino Picula, ostaje otvorenim pitanje zašto se Račan sa svojim ministrom nije obračunao kao s Milanom Bandićem zbog pokušaja zloupotrebe funkcije. Očito premijeru ipak godi ovakvo iskazivanje poslušnosti...

Piše: Ante GUGO

Na nedavno održanoj izbornoj konvenciji SDP-a, predsjednik te stranke i hrvatski premijer Ivica Račan oštro se suprotstavio svim pokušajima zloupotrebe funkcija koje pojedinci obnašaju za vlastite probitke ili za probitke njihovih prijatelja i rodbine.

U tom njegovu govoru svi su prepoznali obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom i šefom zagrebačke organizacije SDP-a Milanom Bandićem koji je predsjednicima županijskih stranačkih ogranaka poslao famozno pismo ponude za pomoć pri upisima na fakultete, zapošljavanju, smještaju u studentske domove i slično.

Račan je ovakvim svojim stavom pobrao nedvosmislene simpatije, a budući da su u stranci Bandića i Tomca svi držali pripadnicima iste frakcije suprotstavljene Račanu, to je bio i jedan od razloga zbog kojih Tomac nakon dužeg vremena nije u vrhu SDP-a.

Račanov trijumf je tako bio potpun. Održao je lekciju neposlušnom Bandiću, koji se ugurao na mjesto gradonačelnika umjesto premijerova favorita Kregara, a istodobno se riješio sve neugodnijeg i sve kritičnijeg Tomca.

Na žalost, bila je to samo vješta Račanova farsa. Kako se može doznati iz izvora bliskih Predsjedniku Republike, točnije od jednog Predsjednikova bliskog suradnika čijim radom je Mesić u posljednje vrijeme sve nezadovoljniji, Bandićev pokušaj protežiranja članova vlastite stranke dječja je igra u odnosu na ono što je prije mjesec i pol dana, neposredno prije donošenja ustavnih promjena, pokušao napraviti premijer Račan.

Ovdje se doduše naši izvori bliski Vladi razilaze, pa jedni tvrde da premijer Račan nije ništa imao sa svim ovim, nego da se radilo o još jednom pokušaju dodvoravanja vanjskopolitičkog ministra Picule svom šefu. Dakle, još nismo sasvim sigurni je li Račan zatražio ili je šef diplomacije samoinicijativno predložio premijerovu suprugu na mjesto veleposlanice.

Taj prijedlog je stigao na stol predsjedniku Mesiću koji je ispravno reagirao dokazujući da položaj predsjednika države ipak mora biti dovoljno snažan kako bi čovjek koji ga obavlja zaista mogao imati korektivnu i nadzornu ulogu nad izvršnom vlasti. Ukratko, Mesić je odbio prijedlog za imenovanje gospođe Dijane Pleštine na mjesto veleposlanice.

Sam prijedlog je išao redovnim kanalima preko kadrovske službe MVP-a i nije se radilo o nikakvoj izravnoj intervenciji samog ministra. Međutim, u telefonskom razgovoru koji je obavio s premijerom, Mesić ga je oštro upozorio da bi to za obojicu moglo biti pogubno. Račan se složio s Mesićevom ocjenom shvativši da Predsjednik države neće popustiti i tako je prijedlog za imenovanje gospođe Pleštine veleposlanicom odbijen.

Nakon toga je u dobroj medijskoj kampanji svekolikom puku obznanjeno da gospođa Pleština volontira u MVP-u i da radi na poslovima razminiravanja. Budući da nam je poznato da taj posao radi jako dobro i da je već iz inozemstva pribavila i neke novčane iznose za nastavak razminiravanja, nejasno nam je što joj je sve to trebalo.

Ako je istina da je cijelu stvar napravio ministar Picula samoinicijativno, u suradnji sa svojom zamjenicom Vesnom Cvjetković-Kurelec, tada ostaje otvoreno pitanje zašto se Račan i s njim nije obračunao kao i s Bandićem. Očito je da premijeru imponira ovakvo iskazivanje poslušnosti, ako već i on sam nije od svog ministra zatražio da mu suprugu imenuje veleposlanicom.

Doduše, naš izvor iz Ureda predsjednika tvrdi da je Račan baš to i zahtijevao, ali nam nije bio u stanju ponuditi i dokaz za sve to, za razliku od ostalog tijeka priče. Naime, ako je premijerova zahtjeva i bilo, tada je on bio priopćen u usmenoj formi.

Cijela ova stvar ima i još jednu dimenziju. Naime, nesumnjivo je da je u sve bila upućena i zamjenica ministra vanjskih poslova Vesna Cvjetković-Kurelec, članica HSLS-a. Čudno je da se stranka nije oglasila o ovome skandalu. No, moguće je i da gospođa Cvjetković-Kurelec nije čelništvo svoje stranke upoznala sa svim ovim, ali onda u HSLS-u imaju vrlo veliki problem.

Zapravo, očito je da ova država ima vrlo velikih problema, i to s ljudima koji se tako glasno zauzimaju za suzbijanje protežiranja rodbinskih i prijateljskih veza i interesa, a u potaji postupaju potpuno — suprotno!

Zid šutnje u MVP-u

Želeći dobiti i službenu potvrdu ove, za vlast svakako neugodne informacije, nazvali smo Ured predsjednika Republike, Vladu i Ministarstvo vanjskih poslova. Nismo imali nikakvih problema u komunikaciji s gospođom Vjerom Šuman, Predsjednikovom glasnogovornicom, koja nam je vrlo ljubazno rekla da će nam o tom slučaju sve reći u Ministarstvu vanjskih poslova, a isto su nam priopćili u Vladi.

Iako smo odustali od načela da informacija treba biti što prije objavljena, i tako MVP-u dali još jedan dan vremena ne objavljujući ovaj skandal u četvrtak, djelatnici u diplomaciji nikako nisu uspijevali pronaći odgovarajuću osobu koja bi dala službenu izjavu. Uporno su nam objašnjavali da su i ministar Picula i njegova zamjenica jako zauzeti. Kao da ne znamo da to ministarstvo ima i svog tajnika, te nekoliko pomoćnika ministra. Očito, htjeli su da ova neugodna stvar bude objavljena bez njihova komentara, jer zaista bi bilo teško to obrazložiti s obzirom na to da je nedavno premijer Račan opetovano izjavio: "Izbore možemo izgubiti, ali obraz ne smijemo."