Novi list: 08. 12. 2000.

MONTMONTAŽA, JEDAN OD VLASNIKA VEČERNJEG LISTA IMA BLOKIRAN RAČUN

Prodaja Večernjaka ponovno ugrožena

ZAGREB - Iako se, nakon brojnih peripetija, činilo da je samo pitanje vremena kad će austrijska Styrija preuzeti Večernji list, prodaja dionica tog dnevnika mogla bi se ponovo zakomplicirati! Naime, Montmontaži, jednom od vlasnika Caritas Funda, a time i dionica Večernjaka, prijeti stečaj.

Račun Montmontaže, kako smo jučer doznali, jest blokiran, a ovih dana njezina je uprava upozorila sindikat da ima problema s redovitom isplatom plaća, te da će ih sve teže rješavati ukoliko se uskoro ne realizira ugovor o prodaji dionica Večernjeg lista Styriji. Nikola Lisičar, predsjednik Nadzornog odbora Montmontaže priznaje da su problemi s isplatom plaća, koje imaju cijele godine, posljednjih mjeseci sve veći.

Na pitanje znaju li možda kad će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje povući zabranu prodaje dionica Večernjeg lista, Nikola Lisičar odgovara da se to već trebalo dogoditi. Kaže da zna da je Vlada potpisala sporazum sa Styrijom, ali da ne zna što u njemu stoji, iako ga je Montmontaža nekoliko puta tražila na uvid.

No, što će se dogoditi ukoliko netko doista pokrene stečaj u Montmontaži prije nego Caritas Fund Styriji proda dionice Večernjaka? U tom slučaju stečajni upravitelj preuzima funkcije Skupštine, nadzornog odbora i uprave društva. On upravlja imovinom društva, što znači i udjelom koji Montmomaža ima u Caritas Fundu, pa time i dijelom dionica Večernjeg lista u njezinom vlasništvu.

Stečajni upravitelj između ostalog može prodavati imovinu stečajnog dužnika, što znači da može prodati i svoj udio (70 posto) u Caritas Fundu, nakon što zaključi da je on najmanje bitan za nastavak poslovanja Montmontaže.

Tako se ta tvrtka isključuje iz pregovora o prodaji dionica Večernjeg lista potencijalnom kupcu. Novi većinski vlasnik Caritas Funda, kojeg će se domoći kroz stečaj Montmontaže, tako bi postao i vlasnikom velikog dijela Večernjakovih dionica. Njih zbog zabrane raspolaganja ne može prodavati, ali nitko mu ne može zabraniti daljnju prodaju udjela u Caritas Fundu. Time bi se igra oko dionica tog dnevnika dodatno zakomplicirala, jer bi novi vlasnik Caritas Funda iz nje mogao isključiti Styriju. Naravno, ako upravo Austrijanci ne bi bili taj novi vlasnik.

J. MARIĆ