Večernji list: 08. 12. 2000.

VATRENI POČETAK SUMMITA EU NA FRANCUSKOJ RIVIJERI O BUDUĆNOSTI UNIJE

Rat na ulicama Nice

NICA - Vatrena uvertira u političke sukobe euro-vrha u Nici dogodila se na ulicama mondenog ljetovališta pretvorenog u epicentar moguće EU-ropske reforme. Usprkos svim naporima 15 tisuća angažiranih policajaca i striktnim mjerama sigurnosti, ponovili su se Seattle i Prag.

Demonstranti su zapalili banku u središtu grada, razbili nebrojene izloge i kišom kamenja zasuli policiju. Zapaljeni su automobili i istrenirani su francuski flikovi suzavcem rastjerivali šaroliko društvo koje je u slozi destrukcije okupilo anarhiste, protivnike globalnog kapitalizma, ekologiste i lokalne baskijske i korzikanske separatiste. Uhićeno je 16 prosvjednika. Od suzavca su se morali braniti i državnici pri ulasku u centar Acropolis gdje se održava summit.

U dvoranama se pak odigravala politička bitka. Zagrijavanje teče uz lakše teme, a veliki je finale ostavljen za subotu. Očekuje se da će u noći sa subote na nedjelju biti uobličena finalna verzija "europskog kompromisa".

Svi su u Nici svjesni "povijesnog značaja summita" ( Romano Prodi). Joschka Fischer je "optimist", što se ne bi moglo reći za najviše predstavnike kandidatskih država koji će iz Nice otići pohvaljeni za napredak, ali relativno praznih ruku - možda će im, i to samo možda, dati više prostora u oblikovanju svoje buduće zajednice. Kandidati ni dalje ne znaju datum izdavanja prve EU-ulaznice. No, Jacques Chirac je objavio kako je Unija "voljna prihvatiti prve države čim budu tehnički spremne od 1. siječnja 2003.".

U pozadini svega je novac: ulaskom velike Poljske, jednako velika Španjolska, koja se dosad ozbiljno oslanjala na solidarnu EU pomoć, izgubt će pravo na zamašan komad te solidarnosti. Prva je prepreka summita odrađena potpisivanjem Povelje o temeljnim pravima, dokumenta koji će - založi li se za to švedsko predsjedništvo - možda već iduće godine postati zakonom za članice EU. Jacques Chirac pobrinuo se dodati ulja na vatru opaskama o europskom obrambenom i sigurnosnom identitetu, zalažući se za odvojeno planiranje EU i NATO-vih akcija. Proizlazi da je jedina prilika za široke osmijehe bila tradicionalna "obiteljska fotografija", na kojoj je mnoštvo naguranih lidera veoma slikovito prikazalo buduću Europu trdesetorice. (lsn, bke)

EU superdržave - mjesec od sira

NICA - Europski povjerenik za vanjske odnose, Britanac Chris Patten, ocijenio je "smiješnima" upozoravanja euroskeptičnih britanskih konzervativaca na prijetnju stvaranja europske superdržave.

- Ne krećemo se prema europskoj superdržavi. Ta je prijetnja vjerojatna kao i mogućnost da je mjesec od sira - rekao je Patten.

"Putokazi" kandidatima za EU

NICA - Summit u Nici započeo je konferencijom 15 zemalja članica Europske unije i zemalja kandidata za punopravno članstvo.

Na konferenciji o proširenju, 13 zemalja kandidata službeno će dobiti "putokaze" u kojima se za svaku zemlju pojedinačno nabrajaju etape koje moraju prijeći do primanja u punopravno članstvo. Uz 12 zemalja kandidata, nazočna je Turska, koja ima status kandidata, ali s njom još nisu otpočeti pregovori o članstvu, te Švicarska, koja ima jedinstveni status "designiranog člana".

Sastanak na vrhu Europske unije počeo je poslije podne prihvaćanjem Povelje o temeljnim pravima, koja objedinjuje odredbe o socijalnim i ekonomskim pravima građana EU-a. Ta Povelja neće imati pravno obvezujući karakter zbog protivljenja nekih članica.