Jutarnji list: 08. 12. 2000.

Ratni zločinac šef MUP-a Srbije?

BEOGRAD - Predsjednik Demokratske stranke i kandidat za premijera nove republičke vlade Zoran Đinđić ovih dana određuje uži sastav kabineta.

Prema prsanju Blica, resori u budućoj vladi Srbije, koje će u slučaju pobjede na izborima formirati DOS, već su podijeljeni. Predsjednik Socijaldemokracije Vuk Obradović izjavio za Blic da će biti jedan od potpredsjednika vlade te da će potpredsjednička mjesta dobiti i lideri Demokratske alternative Nebojša Čović, Nove demokracije Dušan Mihajlović i Demokršćanske stranke Srbije Vladan Batić.

No, najviše kontroverzi, iz hrvatske perspektive, izaziva kandidat za budućeg ministra

unutrašnjih poslova. Za tu je funkciju, naime, najavljen Momčilo Perišić, predsjednik Pokreta za demokratsku Srbiju i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije. On je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin, s obzirom na to da je odgovoran za raketiranje Zadra pri čemu je poginulo mnogo civila. Srpskoj javnosti poznat je po odbijanju Miloševićeva zahtjeva da se međunarodnoj javnosti izruči Radovan Karađžić. Prema Perišiću, to je bilo ravno izdaji.

Šef centralnog izbornog stožera DOS-a Čedomir Jovanović izjavio je za Blic da bi "Momčilo Perišić, uzimajući u obzir njegovu karijeru, bio ličnost kojoj bi se mogla povjeriti sigurnost društva i reogranizacija republičkog ministarstva unutrašnjih poslova". Odluka o budućem ministru Srbije bit će donijeta nakon konzultacija Zorana Đinđića i Koštunice.

(N. B.)