Jutarnji list: 08. 12. 2000.

Dnevni osvrt O nedopustivoj sprezi policije i politike u akciji uhićenja skupine Grupo piše Nino Đula

Neka sad i Lučin stane u red s ostavkom

Prema onome što nas je još u utorak nastojao uvjeriti predsjednik Vlade Ivica Račan, trebala bi biti samo stvar slučaja što je policijska akcija zbog afere Grupo započela istog onog dana kad je tu aferu prvi otkrio novi dnevni list. "Istraga traje već dugo", rekao je tada Račan, sugerirajući nam da je u pojedinosti slučaja i sam bio i te kako upućen. Pozivao se doduše čak i na "kuloare" koji, kaže, "već dulje najavljuju objavu tog ortačkog ugovora". Uhićenje Pavića, Grubišića i drugih - možemo iz toga zaključiti - nipošto nije dogovoreno u osvit Republike, nego je došlo kao rezultat duge i ozbiljne istrage koju je, mjesec ili dulje, vodila policija. A istraga je bila uspješna toliko da je Županijsko državno odvjetništvo moglo jedino zaključiti otprilike ono što i Vesna Alaburić: nema temelja da se Pavića i Grubišića drži u pritvoru. Štoviše, kaže Odvjetništvo, nema ni "dovoljnoga stupnja sumnje da su kaznena djela počinjena".

Ne ulazeći ovdje uopće u to što će na kraju biti s istragom o aferi Grupo, tko će biti kriv i hoće li tko biti osuđen, činjenica je da je policija bez adekvatnih dokaza povela novu veliku akciju hapšenja u zemlji. Činjenica je i to da su akciju svojim izjavama naknadno opravdali odgovorni političari: premijer Račan, ministar Lučin i ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević. Samo su ovlaš doveli u pitanje čak i tako nedopustivu javnu presudu kakva je bila ona da su medijski ortaci zapravo članovi - zločinačke organizacije. I Lučin, i Račan, i Ivanišević bili su očito silno uvjereni u istragu nad kojom se, eto, začudilo Državno odvjetništvo.

Doista kaotično djeluje zemlja u kojoj premijer priziva kuloare dok objašnjava zašto je dao uhapsiti izdavača 12 najprodavanijih novina u zemlji; zemlja u kojoj novine prvo pišu definitivne optužnice, policija kaska za njima, a u Odvjetništvu se hvataju za glavu jer im nisu donijeli dokaze. Država u kojoj se sudi na taj način ne pruža sigurnost nijednom građaninu. Nad tako obavljenim poslom policije, uostalom, u srijedu su se već u Saboru zgražali zastupnici svih stranaka, Dražen Budiša, Vladimir Šeks, Ingrid Antičević-Marinović...

U redu s ostavkom već u Vladi čeka ministar obrane Jozo Radoš, i to zbog vjerojatno nesretnoga slučaja na koji osobno doista nije mogao utjecati. Istraga o kojoj ta Radoševa ostavka ovisi traje i dalje. Ako se očekuje da ministri prihvaćaju posljedice već po liniji odgovornosti, ne bi li onda, pogotovo kad se u to i osobno uključio, sada u red s ostavkom trebao stati najmanje još ministar policije Šime Lučin?