Jutarnji list: 08. 12. 2000.

SUSRET RAČANA I MESIĆA Dvojica čelnika razgovarala o štrajku i tajnim službama

Novi štrajk od 14. prosinca do ispunjenja zahtjeva

Sudeći prema riječima premijera Ivice Račana, Predsjednik Republike sada razumije situaciju u kojoj se našla hrvatska vlada, odnosno zbog čega ne može popustiti daljnoj eskalaciji sindikalnih zahtjeva

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Vlada je jučer dobila prijetnju novim štrajkom koji bi trebao početi 14. prosinca i trajati bez prestanka sve do ispunjenja zahtjeva sindikata, objavio je sinoć Ivica Račan u stanci razgovora s predsjednikom Republike Stipom Mesićem, s kojim se sastao u Banskim dvorima. Najavu novog štrajka Vlada je dobila od organizatora današnjeg prosvjeda, što je, Račan nazvao eskalacijom sindikalnih zahtjeva.

Štrajk zaposlenih u javnim službama bio je i jedna od tema razgovora šefa države i šefa Vlade, potvrdio je premijer Račan. Sudeći prema njegovim riječima, Predsjednik Republike sada razumije situaciju u kojoj se našla Vlada, odnosno zbog čega ne može popustiti eskalaciji sindikalnih zahtjeva. I nakon razgovora s Mesićem, Račan je organizatorima štrajka poručio: - Razgovore ne odbijam, ali se s ovom Vladom i s Račanom ne može razgovarati preko ultimatuma.

Osim o štrajku, Mesić i Račan razgovarali su i o državnom proračunu koji bi idući tjedan trebao biti prihvaćen u Saboru, te o pitanjima koja se tiču vojske i državne sigurnosti. Kad je riječ o proračunu, Račan nakon sinoćnjeg razgovora vjeruje da Vlada u donošenju predloženog proračuna ima i Predsjednikovu podršku.

O preustroju Hrvatske vojske, jačanju njezine profesionalnosti u skladu sa standardima NATO-a te o radu tajnih službi predsjednik Vlade i šef države razgovarali su samo načelno, barem je tako ustvrdio premijer.

- Ovo je bio konzultativni razgovor, razmjena mišljenja, što znači da nismo razgovarali o konkretnim tekstovima zakona - napomenuo je Račan.

Predsjednik i premijer nastavili su sastanak, ali u opuštenijoj atmosferi, uz večeru u restoranu Banskih dvora. Sinoćnji susret s Predsjednikom Račan je stavio u kontekst redovitih razgovora između njih dvojice, podsjećajući da je jučer došao na red sastanak u Vladi. Račan i Mesić sinoć nisu razgovarali o odnosima s Haaškim sudom.

Bez razgovora o ortačkom ugovoru

- Nisam razgovarao s Predsjednikom Republike o ortačkom ugovoru, ali možda ćemo razgovarati o tome tijekom večere jer vidim da su novinari zainteresirani za tu temu - rekao je premijer Ivica Račan odgovarajući na novinarsko pitanje je li tijekom sastanka s Mesićem bilo govora o ortačkom ugovoru koji je objavio list Republika.

Ivica Račan: Odbijamo zahtjeve

ZAGREB - Vlada je jučer donijela odluku kojom de facto zamrzava plaće u državnim i javnim poduzećima. Svojim zaključkom, naime, Vlada je obvezala uprave i nadzorne odbore trgovačkih društava u pretežito državnom vlasništvu da plaće u 2001. zadrže na razini plaća iz 2000. godine.

Zabranila im je da zaključuju nove kolektivne ugovore za iduću godinu prije nego što se postigne dogovor o jedinstvenim kriterijima i elementima kolektivnog ugovora za sva poduzeća u pretežito državnom vlasnišivu. Tijekom prosinca uprave moraju dogovoriti i neisplatu božićnica, darova za djecu ili bilo kojih drugih zaostataka za 2000. godinu. Ti zaključci dio su nove Vladine politike plaća, koja je jučer prihvaćena bez rasprave. Zamrzavanje postojećeg stanja određeno je i za zaposlene u javnim službama. Vlada će poštovati kolektivni ugovor za javne službe, objavio je premijer, tako što će isplatiti 8,5 posto veće plaće za listopad, studeni i prosinac, ali ne prihvaća tako uvećanu osnovicu kao element za izradu kolektivnog ugovora za 2001. (N.J.)