Jutarnji list: 08. 12. 2000.

BiH Iako se još nitko ne želi službeno očitovati, iz Ministarstva obrane Federacije BiH upozoravaju:

DVIJE TREĆINE POSTROJBI HVO-a BIT ĆE RASPUŠTENO

· Prve procjene govore da novac koji će Vojska Federacije dobiti iz svih izvora neće uspjeti pokriti ni osnovne troškove · Znatno smanjenje pomoći iz Hrvatske neće biti kompenzirano iz proračuna Federacije BiH zbog kroničnog nedostatka novca

Piše: Snježana Pavić

SARAJEVO - Dvije trećine postrojbi HVO-a morat će biti raspuštene zbog dramatičnog smanjenja pomoći iz Hrvatske, upozoravaju u Ministarstvu obrane Federacije BiH.

Iako se nitko ne želi službeno očitovati sve dok Sabor definitivno ne izglasuje proračun u kojemu je za HVO planirano samo 50 milijuna kuna, odnosno šest puta manje nego u ovoj godini, prve procjene govore da novac koji će Vojska Federacije dobiti iz svih izvora neće uspjeti pokriti ni osnovne troškove. Hrane za vojnike već nedostaje, alarmiraju naši izvori, jer su dobavljači na prve informacije o drastičnom rezanju vojnoga proračuna najavili da ne pristaju na nove isporuke ako im se unaprijed ne plati.

Novca samo za plaće

Dvije trećine aktivnog sastava HVO-a planira se pustiti kući, a jedna trećina, koja bi ostala u vojarnama, mjesečno bi se rotirala.

Znatno smanjenje pomoći iz Hrvatske neće biti kompenzirano iz proračuna Federacije BiH jer zbog kroničnoga nedostatka novca federalna vlada redovito odobrava znatno manje nego što je potrebno, a iduće je godine nužan znatan iznos za zbrinjavanje 5000 demobiliziranih pripadnika obiju komponenti Vojske Federacije. Umjesto 729 milijuna maraka, Vlada planira dati 300 milijuna, što je dovoljno samo za plaće.

Hrvatska je vlada pri posljednjem kresanju proračuna znatno smanjila prvotno predviđen iznos pomoći HVO-u.

Umjesto da ovogodišnjih 300 milijuna kuna sreže na polovicu, kako je bilo planirano prvim prijedlogom proračuna, za HVO se u 2001. planira isplatiti samo 50 milijuna kuna ili 12 puta manje nego 1999. godine.

Smanjenje je trebalo biti kompenzirano novom stavkom pomoći za otvaranje novih radnih mjesta za razvojačene branitelje u BiH, ali za to će se, umjesto prvotno planiranih 100 milijuna kuna, izdvojiti samo 15 milijuna. Iako se u šestorci tvrdilo da Hrvatska, umjesto financiranja vojske u BiH, treba pomoći u povratku Hrvata u Republiku Srpsku, čime bi se oslobodile kuće za srpske povratnike, to ni ovim proračunom nije učinjeno. Lani za to, suprotno deklariranoj politici, nije izdvojena ni kuna, a ove je godine predviđeno 20 milijuna kuna ili trećina manje od prvotnog plana.

2001. u BiH 160 milijuna kuna

Za stradalnike rata u BiH Ministarstvo financija dat će 15 milijuna kuna, a Ministarstvo branitelja 60 milijuna kuna. Otprilike isti iznos dosad je iz toga ministarstva isplaćen invalidima HVO-a, umjesto za ovu godinu planiranih 119 milijuna.

Hrvatska će 2001. godine ukupno poslati u BiH 160 milijuna kuna, odnosno 200 milijuna kuna manje nego što se planiralo.

U proračunu za 2000. godinu za BiH je bilo predviđeno 419 milijuna kuna, a isplaćeno je 317 milijuna. Oporbene stranke u BiH tražile su bolju kontrolu novca iz Hrvatske, ali ne i smanjenje pomoći zbog dramatičnih socijalnih posljedica.