Republika: 08. 12. 2000.

Lučin odbio podnijeti ostavku i indirektno optužio Odvjetništvo

O Pavićevoj se sudbini, dan prije puštanja iz pritvora, raspitivalo njemačko veleposlanstvo

Piše: Silvana Srdoč

Odvjetnica Vesna Alaburić najavila je u četvrtak podnošenje kaznene prijave protiv ministra unutarnjih poslova Šime Lučina. Istovremeno je zatražena i njegova ostavka. Lučin je odgovorio da mu nije niti na kraj pameti podnositi ostavku i uputio sve zainteresirane za slučaj prema pravosudnim organima. Pritom je tvrdio da je policija korektno obavila svoj posao, čime je indirektno optuženo Županijsko državno odvjetništvo.

Dan nakon puštanja njezina klijenta Ninoslava Pavića na slobodu, odvjetnica je u kratkoj izjavi za Republiku obrazložila da prijavu podnosi zbog "zloupotrebe, angažiranja specijalaca, prekoračenja ovlasti i sličnih stvari", te zbog toga što u tijeku kriminalističke obrade "nisu prikupljeni dovoljni dokazi koji bi ukazali na osnovanu sumnju da su počinjena kaznena djela".

Slavko Rako, glasnogovornik MUP-a, jučer nije želio komentirati podnošenje kaznene prijave, koje je Alaburić nagovijestila netom nakon puštanja Pavića iz pritvora. Tada je poručila i kako smatra da treba utvrditi odgovornost onih koji su angažirali specijalce da prisustvuju pretresu stanova i poslovnih prostora, što je obavila redovna policija.

Odvjetništvo će od policije zatražiti dodatnu kriminalističku obradu i prikupljanje dokaza. U povodu "afere GRUPO" jučer se oglasio i Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva, tražeći od nadležnih državnih tijela i organa da se stvari u najkraćem roku do kraja pravno raščiste. Zanimljivo da se o Pavićevoj sudbini u utorak, dan prije oslobođenja, raspitivalo Veleposlanstvo SR Njemačke u Zagrebu, koje je svoj pismeni upit uputilo Ministarstvu pravosuđa RH. Taj potez ambasade, u visokim državnim krugovima je ocijenjen kao pritisak na hrvatsko pravosuđe i istražne organe.