Večernji list: 08. 12. 2000.

POČELA IZRADA PRIJEDLOGA ZA OŽIVLJAVANJE NAPUŠTENE VOJNE BAZE

Udbina postaje zračna baza NATO-a

* Američka vježba "Slunj 2000" poslužila je i da se ispitaju mogućnosti za aktiviranje hrvatskih vojnih resursa

Hrvatska bi u najskorije vrijeme mogla na svom teritoriju imati zračnu bazu, poput one koju je NATO sagradio i organizirao u talijanskom gradu Avianu, doznaje Večernji list. Zrakoplovna bi baza bila, prema ocjeni nekih vojnih stručnjaka, na povoljnijem položaju od one u Italiji, a riječ je o napuštenoj vojnoj zračnoj luci nedaleko od Udbine.

Nedavno održana vojna vježba američkih marinaca, u kojoj su manjim dijelom sudjelovali i hrvatski gardisti, na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kraj Slunja, imala je i svoju pozadinu, koja je javnosti bila manje poznata. Naime, osim što su Amerikanci sa svojim vojnim postrojbama vježbali artiljerijska gađanja na vojnom poligonu, što je normalna i očekivana vojna suradnja zemalja članica Partnerstva za mir, vježba "Slunj 2000" bila je prigoda da se i u praksi ispitaju mogućnosti aktiviranja vojnih resursa u Hrvatskoj. U tom kontekstu, a djelomično i zbog zahtjeva da se preleti borbenih zrakoplova izvode što dalje od područja Nacionalnog parka Plitvička jezera, Amerikanci su svoje zračne snage s brodova USS "Austin" i USS "Saipan" stacionirali na pisti napuštene zračne baze pokraj Udbine.

Inače, napuštena i na prvi pogled neupotrebljiva baza s oko 1700 metara piste, za samo nekoliko sati, koliko je trebalo da se oprema doveze s brodova, primala je letova koliko i najprometniji civilni aerodorom u zemlji. Amerikancima nije bilo potrebno ništa više od nekoliko kontejnera, a kontrolu leta i navođenje zrakoplova izvodili su iz zraka.

Tijekom boravka na Udbini predstavnici Šeste flote, u čijem su sastavu i zrakoplovi koji su se koristili pistom na Udbini, iskazali su lokalnim vlastima oduševljenje, pa Općinsko poglavarstvo već počelo izradu konkretnih prijedloga za oživljavanje zrakoplovne baze, poručio nam je načelnik Ivan Pešut. Postojeća infrastruktura na Udbini ocijenjena je vrlo dobrom, no to je za gradnju zračne baze najmanji problem, imajući na umu vojnu mehanizaciju koja je na raspolaganju. Ono što je za Udbinu najvažnije jesu izvrsni meteorološki uvjeti i slobodan zračni prostor nad Likom. Upravo su to glavne postavke u razmišljanjima da se zračna baza iz Aviana, ili barem jedan njezin dio, preseli u Liku. Uza sve to, najava ministra obrane da će Hrvatska do kraja godine predati i službeni zahtjev za primanje u NATO mogla bi naići na pozitivan prijam, to više što joj je mogućnost otvaranja zračne baze na Udbini najbolja preporuka.

Tanja Božić