Večernji list: 08. 12. 2000.

SINDIKATI: 100.000 SLUŽBENIKA DANAS U ŠTRAJKU

Štrajkaju policija, vojska, carinici, profesori i liječnici

* Škole neće raditi, liječnici samo u hitnim slučajevima * Carinici će revnim pregledom stvarati gužvu na granici, policija će zaustavljati vozače i pješake

ZAGREB - Zbog nepristajanja Vlade RH na povećanje osnovice plaća 8,5 posto, isplate božićnice od 1.000 kuna i dara za djecu od 400 kuna sindikati javnih službenika i državnih namještenika organiziraju danas štrajk kojem bi se trebalo odazvati oko 100.000 zaposlenih od ukupno 250.000. Štrajk će biti proveden u osnovnim školama, u kulturi, znanosti i visokom obrazovanju, socijalnoj skrbi, državnim službama, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i mirovinsko-invalidskom osiguranju, i to prema odredbama zakona, nakon što mirenje sedam sindikata javnih službi i Vlade nije uspjelo.

Zdravlje pacijenata ne smije biti ugroženo

Stoga znanstvene institucije, visoke škole, fakulteti i osnovne škole danas neće raditi, a njima će se sigurno pridružiti i srednje škole u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji te zagrebačka XV. gimnazija i Elektrostrojarska i obrtnička škola, u kojima Varaždinski srednjoškolski sindikat ima članove. Varaždinski sindikalci pozvali su i članove ostalih srednjoškolskih sindikata da im se pridruže, a učenici koji pohađaju škole u kojima se danas štrajka neće zbog izostanka iz škole dobiti neopravdane sate.

Carinici će štrajkati od 8 do 15 sati provodeći takozvani bijeli štrajk, pri kojem će izrazito revno i detaljno pregledavati automobile i kamione. To će stvarati gužve na graničnim prijelazima, pa sindikalci stoga mole građane da ne prelaze državnu granicu ako ne moraju. Zaposlenici u vojsci i policiji, koji zakonski ne smiju štrajkati, ponašat će se prema uputama sindikalnih povjerenika, no poslove će najvjerojatnije obavljati sporije i revno. Tako će se u vojsci, primjerice, sporije popravljati oružje, a policija će pojačano pregledavati automobile na autocestama te paziti na poštovanje pješačkih prijelaza. Sindikat vojnih službenika i namještenika neće sudjelovati u štrajku, no podržava zahtjeve javnih službi, kao i Carinski sindikat Hrvatske. Od 8 do 15 sati vatrogasci će izlaziti na teren samo u hitnim slučajevima, a i u ministarstvima te u državnoj upravi poslovi će se obavljati usporeno. Još se ne zna kako će se štrajk provesti u Saboru zbog zasjedanja sabornika. U pravosuđu će se provoditi bijeli štrajk ili će se štrajkati selektivno nekoliko sati.

Od 12 do 16 sati štrajkat će one službe u zdravstvu koje to budu mogle, a štrajk će se provesti tako da nikako ne ugrozi živote i zdravlje pacijenata. Osoblje će cijeli dan nositi bedževe s natpisom "Ja sam u štrajku", kao i zaposlenici u socijalnoj skrbi, koji će posao obavljati tako da građani ipak ne budu zakinuti. Štrajkat će i oni kulturnjaci koji su na državnom proračunu, poput zaposlenika u galerijama, muzejima, arhivima, restauratorskim zavodima, HNK-u ili članova Folklornog ansambla "Lado".

HPT odustao od štrajka

- Štrajkat ćemo zato što Vlada ne poštuje kolektivni ugovor. Kako bi se plaće u javnim službama uskladile s onima u državnim poduzećima, potrebno je povećati osnovicu plaće 8,5 posto. No, Vlada želi za to isplatiti jednokratnu naknadu od 763 kune za listopad, studeni i prosinac. Kolektivni pregovori za 2001. godinu nisu ni počeli, a već je najavljeno smanjenje plaća u idućoj godini 10 posto. Znači da ćemo za državnim poduzećima zaostajati više od 30 posto, a prije nego su pobijedili na izborima, naši dragi Ivica i Dražen obećali su da plaće javnih službenika neće zaostajati - rekli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici sedam sindikata u javnim službama ispred zgrade Vlade RH, najavljujući moguće daljnje sindikalne akcije.

Republički sindikat radnika HPT-a odustao je od najavljenog štrajka upozorenja za danas od 11 do 12 sati u poštama i telekomunikacijskim centrima. Naime, Vlada neće provesti sporni zaključak po kojem bi se plaće u državnim poduzećima trebale zaustaviti na prosjeku iz 1999. godine, a na današnjem sastanku sindikati koji djeluju u državnim poduzećima dogovorit će se o zajedničkom nastupu u daljnjim kolektivnim pregovorima.

V. Starčević