Novi list: 09. 12. 2000.

JEDNODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA JAVNIH I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

ŠTRAJKALO 130 TISUĆA RADNIKA

Štrajku proračunaca priključili se i mnogi nečlanovi sindikata. U ponedjeljak mirenje sindikata i Vlade

ZAGREB - Jednodnevnom štrajku upozorenja sedam sindikata javnih i državnih službi, prema procjenama sindikalnih čelnika, odazvalo se 120 do 130 tisuća radnika koji se financiraju iz proračuna. Riječ je o zaposlenima u školstvu, znanosti, visokom obrazovanju, socijali, zdravstvu, kulturi, državnoj upravi. Iako su sindikati, temeljem rezultata referenduma provedenog među članstvom, predviđali da će u štrajku upozorenja sudjelovati 100 tisuća njihovih članova, prve informacije s terena i njih su iznenadile. Naime, štrajku proračunaca priključili su se i mnogi nečlanovi sindikata. U znak podrške jučer su štrajkali i članovi Varaždinskog srednjoškolskog sindikata, ali i djelatnici Državnom hidrometeorološkog zavoda koji su javnosti, umjesto svaki sat, izvješća o vremenskoj prognozi slali svaki drugi sat. O daljnjim sindikalnim aktivnostima Pregovarački odbor proračunskih sindikata odluku će donijeti danas. No, Vladi je već poslana najava “permanentnog štrajka”, od 14. prosinca pa do ispunjenja zahtjeva-povećanja osnovice za 8,5 posto. Premijer Račan, na tu je najavu odgovorio kako neće pristati na ultimatume i ucjene. U ponedjeljak se, doznajemo, održava mirenje sindikata i Vlade.

Prema općoj ocjeni sindikalnih čelnika, jednodnevni štrajk upozorenja protekao je bez većih smetnji. Manjih provokacija, slučajeva popisivanja radnika u štrajku, te zabrana štrajka bilo je u nekim osnovnoškolskim ustanovama, te u dijelu državne uprave. Najzanimljiviji slučaj, pak, zabilježen je u Splitu gdje je su zaštitari spriječili štrajk radnika Zavoda za zdravstveno osiguranje. No, o konkretnim slučajevima, kao i konkretnim brojčanim pokazateljima štrajka upozorenja sindikati će u javnost izići danas.

Najveće iznenađenje jednodnevnog štrajka upozorenja, a to ne kriju niti sindikalni čelnici, su znanstvenici i visokoškolske ustanove u kojima se na referendum odazvalo 85 posto članstva, dok je u štrajku sudjelovalo najmanje 95 posto članova. “Ni u snu nisam mogao pomisliti da će naši članovi tolikim stupnjem ozbiljnosti pokazati da su spremi boriti se za svoja prava”, kazao nam je Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata znanosti. Odaziv njegova članstva, dodao je on najljepši mu je rođendanski poklon, kojeg nije niti sanjao. Naime, rođendan mu se poklopio s jednodnevnim štrajkom upozorenja. Samom premijeru, poručio je kako je svaki štrajk ucjena i pritisak. Ako on ne prihvaća ucjene, onda je protiv štrajka, pa ga Ribić podjeća kako je “stari socijaldemokrat”, te ga pita – “gdje se istopila socijaldemokratska ideja”.

“Po prvi puta će se uvelike razlikovati naši rezultati o provedenom štrajku, od onih Ministarstva školstva”, kazao nam je Dalimir Kuba, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja dodajući kako će Ministarstvo uprave rezultate zasigurno umanjivati. “Učitelji su pokazali veliku unutarnju solidarnost, jer su se štrajku priključili i nečlanovi sindikata. Najmanje 15 tisuća učitelja sudjelovalo je u štrajku, i time su pokazali kako su spremni za odricanje svih, a ne samo učitelja, znanstvenika, profesora”, veli Kuba.

Da je štrajk uspješno proveden, tvrdi i Ivica Ihas, predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. No, on ipak priznaje kako odaziv njegova članstva nije onakav kakvim se očekivalo. Državni službenici, tradicionalno, nerado ulaze u sindikalne akcije, a to su jučer izgleda i pokazali. Uvjerili smo se u to i sami tijekom obilaska graničnog prelaza Bregana. Naime ni na malom, a niti na velikom prijelazu carinici nisu štrajkali. Čak nisu niti bili u “bijelom štrajku”, kako se najavljivalo. Naš prelazak preko granice, s nešto popunjenijim spremištem automobila, prošao je bez ikakve kontrole (iako je najavljena pojačana kontrola). Sindikat tvrdi, kako za “opstrukcije” na prelazu Bregana zna. No, Ihas tvrdi kako je štrajk carinika uspio na svim ostalim graničnim prelazima u zemlji.

Zanimljiva je i informacija kako je preko 160 od 200 službenika Ministarstva rada, jučerašnji dan odradilo noseći bedž – “Ja sam u štrajku”. Slično je bilo i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama koje zbog prirode posla ne mogu ostaviti korisnike.

G. GALIĆ