Vjesnik: 09. 12. 2000.

U Bruxellesu idućih dana važne rasprave za Hrvatsku

ZAGREB, 8. prosinca - Prvi krug pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske unije, novi krug pregovora o sukcesiji bivše Jugoslavije te sastanak Euroatlantskog vijeća Partnerstva za mir održat će se sljedećih desetak dana u Bruxellesu.

Hrvatsko izaslanstvo 18. prosinca na pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je svečani početak potpisan prije dva tjedna, vodit će šef pregovaračkog tima Neven Mimica. Hrvatska je tijekom Zagrebačkog summita svečano potpisala početak pregovora o Sporazumu, uz najave hrvatskih dužnosnika da bi se oni mogli okončati za otprilike šest mjeseci. Nakon toga će Hrvatska formalno zatražiti pristup u Europsku uniji i dobiti status kandidata. Zasad Zagreb još nije primio nacrt pregovora o kojem će u Bruxellesu biti riječi.

Novi krug pregovora o sukcesiji, nakon što su bili zaleđeni u proljeće prošle godine, održat će se 18. i 19. prosinca, a hrvatsko će izaslanstvo voditi šef Ureda hrvatske Vlade za pitanja sukcesije Božo Marendić. Riječ je o obnovi pregovora, koji su bili zaleđeni u proljeće prošle godine nakon nametanja sankcija SR Jugoslaviji. U Bruxelles su pozvani predstavnici svih pet zemalja sljednica - Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije i SR Jugoslavije, a sastanak će se odvijati pod pokroviteljstvom posrednika u pregovorima o sukcesiji bivše Jugoslavije Arthura Wattsa. Projekt sukcesije pomaknut je s mrtve točke primanjem SR Jugoslavije u Ujedinjene narode i OESS, a posebice odustajanjem Beograda od stajališta da nije jedini nasljednik bivše države. Režim bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića nije priznavao izvješće Badinterove komisije o raspadu Jugoslavije, nego je tvrdio da su se bivše jugoslavenske republike odcijepile te da je na osnovi SRJ jedina nasljednica bivše države, što je onemogućavalo bilo kakav pomak u pregovorima o sukcesiji.

Bruxelles će 15. prosinca ugostiti Euroatlantsko vijeće Partnerstva za mir, tijelo koje čine svih 19 zemalja NATO-a i 26 članica Partnerstva za mir, na kojem će Hrvatsku predstavljati ministar vanjskih poslova Tonino Picula. Hrvatska je postala članicom Partnerstva za mir 25. svibnja ove godine kad je Picula potpisao okvirni dokument o pristupu. Tada je bio obećao da će Hrvatska za nekoliko tjedana dati zahtjev za prijam u punopravno članstvo NATO-a. Iako je to obećanje ponovio mjesec dana kasnije i ministar obrane Jozo Radoš rekavši da će Hrvatska na jesen predati zahtjev za prijam u članstvo Sjevernoatlantskog saveza, to se još nije dogodilo. Partnerstvo za mir omogućava članicama da uspostave modele za političku i vojnu suradnju s NATO-om kako bi se što bolje pripremile za članstvo.

Ministar Picula odmah nakon Bruxellesa otputovat će u Veneciju gdje će se 16. prosinca održati sastanak Komisije Vijeća Europe za demokraciju putem prava (tzv. Venecijanska komisija). (Hina)