Večernji list: 09. 12. 2000.

SPORAZUMI NA EUROPSKOM SUMMITU SKLAPAJU SE UZ UCJENE I DIPLOMATSKU TRGOVINU

Europska stvarnost u Nici

NICA - Iako je nakon uzbuđenja prvog dana EU summita, jučerašnji dan, makar u početku, bio miran - razlog je da su se lideri petnaestorice tek počeli baviti osjetljivijim i potencijalno eksplozivnim temama - po kuloarima se već naveliko priča da bi i nedjelja mogla biti pravi radni dan. Naime, jednostavno se nakupilo toliko razlika da će trebati vremena za njihovo poravnavanje.

Zdravorazumske su promjene, tvrde dobro obaviješteni izvori, ipak priznate i Njemačka će u dolazećim godinama glasovati primjereno najbrojnijoj državi Unije. Do 2010. godine Europska će komisija uvesti princip rotirajućih članova, što bi značilo da svi, uključujući najveće, nemaju stalno povjereničko mjesto. Kada se na kraju sve zbroji, član eurovlade ionako ne zastupa interese svojih država, on je primarno "eurokrat", kako im vole tepati, i njegova je esencijalna svrha služenje interesima cijele Unije.

Brzina s kojom su ideje ugrađene u prijedloge potvrdila je ocjenu domaćina da se dobar dio galame ipak tumači hvatanjem startnih pozicija i stvaranjem prostora za najneobičnije vrste trgovina. U ovom zatišju pred buru čak je i pitanje zajedničkih europskih snaga, prvo istaknuto oštrim upozorenjem američkog ministra obrane na redovnom sastanku NATO-a u Bruxellesu, završilo priznavanjem da se svi slažu oko europskog osamostaljivanja, ali da NATO "i dalje ostaje temeljem kolektivne europske sigurnosti".

Na večeri za kandidatske kolege Jacques Chirac je potvrdio da summit "neće biti neuspjeh", nadalje da će "zemlje tehnički biti spremne za proširenje 2003. godine", te da će Europska konferencija već u idućem sazivu neodoljivo podsjećati na Vijeće Europe, sa Petnaestoricom i kandidatima, ali i pozivnicama odaslanim predstavnicima zemalja jugoistočne Europe, Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Skup će u tom trenutku zaista zavrijediti oznaku "europskog". A da je "europski kompromis" ipak na vidiku, čak i ako se nedjelja potroši na diplomaciju i poneku ucjenu a sve garnira trgovinom najavljuju njemački izvori - oni vele da je ideja o novoj reviziji Sporazuma u 2004. godini dobila velik broj pristaša, što bi značilo da će novi Sporazum iz Nice živjeti kratko, možda tek godinu od trenutka kada ga ratificiraju sve zemlje članice.

Šaroliko društvo ekologista, anarhista, "ljudi iz Seattlea", baskijskih i korzikanskih separatista jučer nije izlazilo na ulice. Policija je liječila rane, 24 ozlijeđena, i tretirala uhićene.

Lada Stipić-Niseteo