Novi list: 10. 12. 2000.

U VRIJEME POSKUPLJENJA STRUJE, HEP ISHODOVAO VRLO POVOLJNE STAMBENE KREDITE SVOJIM ZAPOSLENICIMA

POTROŠAČI STRUJE “OTPLAĆUJU” HEP-ove KREDITE

Prema kreditnim uvjetima banke, ugovoreno je da zaposlenici HEP-a plaćaju dvije trećine kamate, a preostalu trećinu sufinancira HEP

ZAGREB - U vrijeme kada je HEP, uz dopuštenje Vlade, poskupio struju, neki su HEP-ovi djelatnici uz pomoć čelnih ljudi poduzeća, uspjeli ishodovati stambene kredite od Zagrebačke barike po vrlo povoljnirn uvjetima. Tvrdnja je to Vilima Ribića, potpredsjednika Matice sindikata javnih službi, koji je podatak, kako kaže, dobio iz pouzdanih izvora bliskih najvišim strukturama HEP-a.

Vlada je, podsjetimo, HEP-u odobrila poskupljenje struje od 25 posto prvog dana listopada, ove godine. Razlog tome su bile HEP-ove žalbe kako poduzeće uz postojeću cijenu struje koju plaćaju kućanstva, ne može opstati. HEP, govorio je tada njegov direktor Ivo Čović, nije socijalna ustanova, te je poskupljenje nužno.

Vlada je uvažila HEP-ove molbe, te je hrvatskim građanima upućen još jedan udarac na ionako plitki džep. Nakon tog udarca uslijedio je još teži najavljivano 25-postotno poskupljenje se u nekim slučajevima pretvorilo u 100-postotno.

U isto vrijeme dok je na Markov trg upućivao žalopojke o tome kako nema novaca, HEP je svojim zaposlenicima u Zagrebačkoj banci ishodovao stambene kredite uz kamatu od devet posto, tvrdi Ribić. Korisnici kredita su pritom plaćali šest posto kamate, ostatak od tri posto je “subvencirao” HEP

Na pitanje o broju kredita koje je HEP uz te uvjete ishodovao svojim djelatnicima, Ribić ne zna odgovor. Zamoljen da pojasni svoju izjavu, rekao je kako se radi o pouzdanoj informaciji, za čije istraživanje, međutim, on nema vremena. Informacija je, napominje, točna, baš kao i činjenica da su HEP i Gospodarsko-socijalno vijeće prilikom pregovaranja o poskupljenju struje početkom listopada, građanima uskratili informaciju o kreditima.

Umjesto Ribića, u istraživanje se uputio naš list. Četiri dana nakon što je u ured za odnose s javnošću upućen pismeni upit o točnosti Ribićeve informacije, HEP šalje odgovor:

“U lipnju ove godine uprava HEP-a je temeljem Kolektivnog ugovora donijela pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenika, a u srpnju je sklopljen ugovor sa Zagrebačkom bankom o odobravanju kredita. Prema kreditnim uvjetima banke, ugovoreno je da zaposlenici HEP-a plaćaju dvije trećine kamate, a preostalu trećinu sufinancira HEP namjenskim sredstvima uprihodenima prodajom stanova nad kojima postoji stanarsko pravo”.

Koliko je takvih kredita HEP odobrio, u odgovoru ne piše, baš kao ni suma koju je poduzeće izdvojilo za sufinanciranje kredita. Kako bilo, u listopadu je poskupjela struja.

B. MRVOŠ