Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2000.

RASIZAM U MEDIJIMA: ZAŠTO JE HTV SVOJOJ SURADNICI DIANI REXHEPI OTKAZAO SURADNJU

"Govorili su da sam - šiptarsko smeće!"

Novinar Goran Milić sugerirao mi je da kao Albanka s Kosova mogu pisati o svemu što se događa na Kosovu, ali ne i u Hrvatskoj, govori Diana Rexhepi - Iz Mesićeva ureda kazali su joj da na HTV-u postoji lista nepodobnih novinara na kojoj se nalazi i ona te da je Ured nemoćan, jer da je to Račanova televizija

Piše: Gordana IGREC

ZAGREB — Nakon što je vanjska suradnica HTV-a Diana Rexhepi prošla dva kruga audicije u medijskoj kući, u kojoj je kao novinar suradnik radila od 1997. godine, ulazak u treći, pretposljednji krug audicije sredinom studenoga ove godine bio joj je onemogućen. Kako je za naš list izjavila ova nekadašnja suradnica gotovo svih hrvatskih tiskovina i dopisnica britanskog BBC-ja, njemačkog Deutsche Wellea, a danas suradnica RFI-ja, njezina suspenzija je "posljedica rasističkih ispada i vrijeđanja nekih kolega i urednika na HTV-u".

— Tijekom moje suradnje na HTV-u, novinar Miljenko Manjkas nekoliko puta me nazvao "šiptarskim smećem". Od svojega kolege novinara Gorana Milića imala sam priliku čuti sugestiju da ja kao Albanka s Kosova mogu pisati o svemu što se događa na Kosovu. Ali, ne i u Hrvatskoj — govori Diana.

— Kad je nakon siječanjskih izbora novinarka Mirjana Rakić preuzela mjesto urednika Informativnog programa, a koja je i inače prigovarala mojim izvještajima, govoreći da su moje teze nategnute jer sam još 1998. godine objavila "kako će se Milošević naći na meti američkih tomahawka", kulturno mi se zahvalila na suradnji, sugerirajući da posao potražim negdje drugdje.

Nepodobna na ekranu

Rexhepi kaže da je bila nepodobni novinar i u prijašnjoj vlasti te anatemizirana i diskriminirana, jer se usudila postavljati "neugodna" pitanja predsjedniku RH Franji Tuđmanu na njegovim redovitim konferencijama za novinare.

— Stoga i nisam mogla dobiti stalan posao, a od 1995. godine potpuno mi je bilo zabranjeno pisati o hrvatskoj politici — naglasila je Rexhepi.

Način na koji je obaviještena da ne može ući u treći krug audicije, Diana Rexhepi je opisala ovako: "Prva dva kruga audicije prošla sam bez ikakvih problema. Štoviše, drugi krug sam prošla s odličnim. Prema pravilima, tek je treći krug trebao biti eliminacijski, kako su objasnili na početku mjerodavni za audiciju.

U posljednjem, četvrtom krugu audicije morali smo, po slobodnom izboru, izdvojiti četri autorska teksta objavljena na HTV-u. Dva koja sam ja odabrala britanski Centar za međunarodnu televizijsku razmjenu ocijenio je eksluzivnim, kazavši kako su sve svjetske postaje prve informacije o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i o tome što se na Kosovu događa saznale od HTV-a.

— Ali, kako sam, kao dugogodišnji borac protiv svakog oblika rasne diskriminacije i rasizma, bila povrijeđena izvještajem novinara HTV-a Branimira Farkaša s Kosova, odnosno terminom koji je Farkaš upotrijebio, javno nazivajući Rome — Ciganima, reagirala sam prosvjednim pismom u Novom listu i Slobodnoj Dalmaciji, a uputila sam ga bila i direktoru HTV-a Mirku Galiću — objašnjava D. Rexhepi.

Galićeva "korpa"

Sredinom ovoga mjeseca, nakon što je Novi list objavio njezino prosvjedno pismo, D. Rexhepi je nazvala ured direktora Galića kako bi se informirala o početku idućeg audicijskog kruga. Tajnica joj je kazala, tvrdi Diana, da direktor Galić poručuje kako nakon svega što se dogodilo nema s njom ni o čemu više razgovarati. Rexhepi dodaje kako je dan poslije nazvala savjetnika direktora HTV-a za izobrazbu televizijskih kadrova Zlatana Preloga, ujedno i voditelja audicije, te da je od njega dobila odgovor kako "nije zadovoljila u prvome krugu audicije, a posebice na testu inteligencije".

— Objašnjenje je, iskreno rečeno, apsurdno, jer kako mi je onda dopušteno pristupiti drugom krugu audicije ako sam već u prvom eliminirana — kaže D. Rexhepi.

Kako svi ostali novinari HTV-a koji su pristupili audiciji, prema Diani Rexhepi, i dalje rade priloge za svoju medijsku kuću osim nje, ona je nazvala Ured predsjednika Stjepana Mesića te ga obavijestila kako se, unatoč audiciji koja je u tijeku, jedino njoj onemogućava rad na HTV-u.

Nakon nekoliko dana, kako je kazala, nazvali su je iz Ureda predsjednika, kazavši kako je "prošla prvi i drugi krug audicije te će vjerojatno i treći, ali da postoji lista nepodobnih novinara na kojoj se nalazi i ona". U svakom slučaju, rečeno joj je, navodno, da Ured predsjednika tu ništa ne može, jer da je to Račanova televizija.

Voditelj audicije Zlatan Prelog nam je preko tajnice direktora Galića telefonskim putem kazao kako "on u ovome slučaju ne bi davao izjavu". Ista tajnica također je telefonskim putem kazala kako ona misli da "direktor Galić neće davati izjavu u vezi s time".

Glasnogovornik HTV-a Krešo Macan isto tako nije bio dostupan, a do predsjednika HND-a Dragutina Lučića tajnica također nije mogla doći. Dva pokušaja da se dođe do urednice Informativnog programa HTV-a Mirjane Rakić također nisu urodila plodom.